Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fejlődő toborzás, modern módszerek

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2024. március 1. 7:00

„A Magyar Honvédség az egyik legnagyobb, folyamatosan toborzást folytató szervezet az országban, így a toborzó képességekben, és módszerekben is a legeredményesebbnek, leghatékonyabbnak kell lennie” – mondta dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az MH Területvédelmi Erők Parancsnoksága (MH TVEP) által, a toborzók tevékenységének támogatására szervezett szakmai napon, a fővárosi Zrínyi Miklós laktanya és Egyetemi Campuson, február 28-án.

Dr. Czermann János szakmai előadásában többek között ismertette azokat a tényezőket, amelyek jelentős hatást gyakorolhatnak arra, hogy miként lehet a toborzókampányok során megnyerni a civil lakosságot. Kiemelte: a kampány sikerességében a társadalmi hatások mellett a munkaerőpiaci helyzet változásai és a bérpiaci pozíciók is kiemelt szerepet játszanak. A helyettes államtitkár szerint a Honvédelmi Minisztérium sikerként értékeli a tavaly ősszel indított Embert a vasra! kiemelt toborzó- és illetményfejlesztési kampányt, amely során a NATO képességcélok elérése érdekében mind a hódmezővásárhelyi, mind a tatai alakulat érintett egységeit sikeresen feltöltötték.

20240228mhtvepszakmaitoborzonap_HSZ7

A helyettes államtitkár a 2024. évi feladatterv kapcsán úgy fogalmazott: a toborzás sikeréhez elengedhetetlen az adatbázisok fejlesztése, amelynek célja, hogy egységesen kezelhető, „tiszta” adatok álljanak az adatkezelő szervezet rendelkezésére. A honvédelmi tárca fontosnak tartja a toborzó szakállomány kompetenciáinak meghatározását, a toborzóképzések tervezését és végrehajtását, valamint a képzés érdekében nélkülözhetetlen eszközök beszerzését, de a toborzó irodák fejlesztése sem várathat magára.

20240228mhtvepszakmaitoborzonap_HSZ3

Dr. Drót László dandártábornok, az MH TVEP parancsnoka arról szólt, hogy a toborzók szakmai napjának megtartására először a tavalyi évben mutatkozott nagyobb igény. „Mindez abból táplálkozott, hogy mindenki egységesen értelmezze a stratégiai vezetéstől a toborzás végrehajtásáig azt a sokrétű folyamatot, amivel a toborzótevékenységet megkezdtük és megvalósítjuk a jövőben” – összegezte. „Szinte mindegyik előadó a stratégiai szintről érkezett, mindannyian hasznos ismeretanyaggal készültek azzal kapcsolatban, hogy miként tudunk összehangolt katonai feladatot végrehajtani a toborzás tekintetében” – húzta alá.

Hozzátette, hogy az MH TVEP jelentősen több szerepet fog kapni a jövőbeni toborzótevékenységben, a rendezvény alapvetően az alapismeretek megszerzését szolgálta.

"Terveink szerint lesz folytatása ennek a szakmai napnak, ez viszont már a gyakorlati toborzástevékenység, amit már nem tanteremben és előadásokkal, hanem a terepen fogunk végrehajtani – a toborzópontokon történő tevékenységek begyakorlásával, illetve az elemzésével” – összegezte a rendezvény gyakorlati hasznát Drót dandártábornok.

20240228mhtvepszakmaitoborzonap_HSZ14

Takács Attila vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének területvédelmi helyettese iránymutató- és feladatszabó záróelőadásában kiemelte: a tartalékos toborzás csak akkor lehet sikeres, ha a katonák ki tudnak lépni a berögzült eljárások keretei közül.

„Ha a régi, egykor bevált recepteket szeretnénk az új eszközökkel megvalósítani, akkor nem járunk megfelelő úton. Új eszközeink vannak, új képességekkel, új lehetőségekkel, és az már a haderőfejlesztés kognitív hadszíntere, hogy fel is merjük használni az új ismereteket, merjük beépíteni az életünkbe” – sorolta, kiemelve: a Magyar Honvédség nem zárkózhat el attól, hogy a fiatalokra támaszkodjon.