Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél évszázad logisztika

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2011. december 2. 15:02

Ötvenéves fennállását ünnepelte az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred december 1-jén, a logisztikusok napján, hiszen fél évszázaddal ezelőtt alakult meg a 64. Szállító Zászlóalj Kiskunfélegyházán, amely a jelenlegi egység jogelődje.

Az ünnepi állománygyűlésen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere, Baráth István dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke és Witzmann Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

A Magyar Honvédségben a logisztikusok 1993 óta minden év december 1-jén ünneplik fegyvernemi napjukat. E napon a szakterület dolgozói számot vetnek eredményeikkel, megemlékeznek az elmúlt évekről és áttekintik jövőbeni feladataikat.

Az idei december 1. azonban nem csupán a fegyvernemi napról szólt a Magyar Honvédség egyetlen logisztikai ezredénél.
Fél évszázada alakult meg az ezred jogelődje Kiskunfélegyházán. Ez az alakulat az idők során több átszervezésen esett át, mindig a kor kihívásaihoz igazították szervezetét és feladatrendszerét. Napjainkban a logisztikai ezred legfontosabb feladata a magyar haderő külhoni misszióinak ellátása és a Magyar Honvédség által nemzetközi műveletekbe felajánlott alegységek nemzeti támogatásának megvalósítása.

Az ünnepi állománygyűlésen Bárdos Antal ezredes, az alakulat parancsnoka mondott ünnepi beszédet, aki végigkalauzolta hallgatóságát az eltelt évtizedeken, felelevenítve azok legfontosabb pillanatait. A parancsnok hangsúlyozta, hogy az ezred folyamatosan fejlődik, követve az ország

és azon belül a magyar haderő katonai doktrínáinak változását. Ma már nem a hadosztályszintű készletek megalakítása, tárolása és szállítása a kaposvári alakulat legfontosabb feladata, hanem a hazánktól több ezer kilométerre szolgálók igényeinek mindennemű kielégítése, a zavartalan külszolgálat biztosítása. „A mi alakulatunk a köldökzsinór az anyaország és a misszióban szolgálók között." – mondta az ezredes.

„Hosszú és dolgos időszak áll mögöttünk. A folyamatosan formálódó világban nekünk, logisztikusoknak is folyamatosan fejlődnünk kell. A Magyar Honvédség egyre növekvő nemzetközi szerepvállalása újabb és újabb eljárások és szabályrendszerek megismerésére kötelez bennünket. Nekünk, mint a magyar katonai logisztika gyakorlati megvalósítóinak, példát kell mutatnunk felelősségből, tenni akarásból, felkészültségből" – zárta beszédét Bárdos ezredes.

Az állománygyűlés elismerések, emléktárgyak átadásával folytatódott. A jogelődöktől nyugállományba vonult katonák érdekében végzett tevékenységéért a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Nyugállományúak Bajtársi Egyesülete vehetett át emléktárgyat az ezred parancsnokától.
A város nevében Szita Károly polgármester, a megyei közgyűlés képviseletében pedig Witzmann Mihály alelnök adott át emléktárgyakat. Mindketten hangsúlyozták, hogy büszkék arra az eredményre, amelyet az itt szolgálók elértek, valamint, hogy az ezred katonái sikereikkel nem csupán a Magyar Honvédség, de a város és a megye hírnevét is öregbítik. Heizler György tűzoltó ezredes, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a két szervezet közti jó kapcsolat előmozdításáért adott át elismeréseket az alakulat állományából három főnek. Az állománygyűlés ünnepi műsorral zárult.

 
 

 Fotó: Kovács Tibor (Somogyi Hírlap) és
Mentel József főtörzsőrmester