Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felesküdtek az öt hete bevonult honvéd tisztjelöltek

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. október 1. 10:40

Katonai esküt tettek az MH Ludovika Zászlóaljhoz augusztus 23-án bevonult, elsőéves egyetemista honvéd tisztjelöltek Budapesten, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakulóterén, szeptember 30-án, szombaton. Ünnepélyes eskütételük alkalmából Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntötte a száznyolcvankilenc egyetemistát.

„Az alapkiképzés fontos mérföldkő volt: az elmúlt öt hét rengeteg lemondással járt, elszakadtak a jól megszokott otthonoktól, vállalták, hogy napjaikat szigorú napirend határozza meg. A hátuk mögött lévő időszakban, komfortzónájukat átlépve, eddigi életük talán legnagyobb kihívásával kellett szembe nézniük” – mondta Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán tanulmányaikat egy hónapja megkezdő, az MH Ludovika Zászlóaljnál alapkiképzési kötelezettségüket sikeresen teljesítő honvéd tisztjelölteknek. Az Ezernapos ünnepség elnevezésű, alapkiképzést lezáró katonai eskütételen a katonai elöljáró emlékeztetett: a leendő honvédtisztek megtanulták a katonai érintkezés szabályait, betekintést nyerhettek a katonalét szépségeibe és nehézségeibe, elsajátították a csapatban gondolkodást és szert tettek arra a képességre, amellyel saját érdekeik helyett a közösség épülésére, a csapat fontosságára koncentrálhatnak, hogy egy alegység hasznos tagjává váljanak.

16_HSZ9409

„Ahogy az eskütételben is elhangzott: önök felesküdtek, hogy hazájukat az életük árán is megvédik. Vállalták, hogy önzetlenül és önfeláldozással látják el a katonai szolgálatukat, a haza védelme és szeretete érdekében, amelyeknél kevesebb magasztosabb cél létezik” – emlékeztetett Kajári vezérőrnagy, aki beszédében köszönetet mondott a diákoknak, amiért a jelenlegi, konfliktusokkal teli világban ezt a szép, megbecsült, de lemondásokkal és kihívásokkal teli hivatást választották. A vezérkari főnök helyettese a bajtársi kötelék, a megtartó család támogató erejére is felhívta a figyelmet, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak köszönhetően a jelenkor követelményeinek megfelelő, ütőképes haderővé válik. „Tanulmányaik meghatározó részét fogja képezni a high-tech eszközök alkalmazásának elsajátítása és a megújult haderőben betöltendő szerepükre való felkészülés, ezért ne feledjék, hogy a legmodernebb eszköz sem ér semmit, ha nincs mögötte kiképzett, rátermett és elhivatott katona. És ezeket a katonákat a jövőben, tiszté avatásukat követően, önöknek kell majd kiképeznie és vezetnie” – tette hozzá a katonai szocializáció, a hagyományok ápolása-őrzése kapcsán.

02_HSZ9211

Kajári Ferenc vezérőrnagy szerint kiemelt jelentősége van annak, hogy a 189 katona a szakmai életpályája legelső pillanatától kezdve a MH Ludovika Zászlóaljnál teljesít szolgálatot, mert a 2011-ben alakult zászlóalj minden egység alapköve. „1919-ig, az Osztrák-Magyar Monarchia tisztképzőintézményeiben ezer-, illetve ötszáznapos ünnepségeket tartottak, méltatva ezzel a hallgatók kitartását és erőt adva a folytatáshoz. Önöknek, az alapkiképzésük lezárásával, hozzávetőlegesen még ezer napjuk van arra, hogy felkészüljenek és méltók legyenek a kezdőtiszti rendfokozat viselésére” – hangsúlyozta.

A honvéd tisztjelöltek katonai hivatásának első mérföldkővén Szücs Péter alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóaljparancsnoka úgy fogalmazott, a most esküt tettek nem öt héttel ezelőtt, amikor a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus kapuin beléptek, kezdték meg a katonai pályafutásukat, hiszen elhatározásukat már hónapokkal korábban meghozták.

09_HSZ9709

„Döntöttek és jelentkeztek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra, avval a szándékkal, hogy katonatisztekké váljanak. Mindenkinek a döntése mögött rejtőzik egy személyes történet, ami indíttatás volt arra, hogy ezt az életpályát válassza” – hangsúlyozta a zászlóaljparancsnoki feladatait augusztus 1-től ellátó Szücs alezredes, aki arról is beszélt, hogy a fiatalok három év múlva ünnepélyes katonatiszti fogadalmat tehetnek. A zászlóaljparancsnok köszönetet mondott a kiképzőknek, az osztályfőnököknek és egyetemi oktatóknak is.

Az eskütevőket Máté Zoltán főhadnagy, protestáns tábori lelkész a János evangéliumából vett gondolatokkal köszöntötte. Az ünnepségen – mások mellett – részt vett Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa; Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora; Apáti Zoltán dandártábornok, a Honvéd Vezérkar főreferense; dr. Lippai Péter dandártábornok, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar megbízott dékánja; Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka és Schmittné Makray Katalin olimpiai ezüstérmes tornász, az MH Ludovika Zászlóalj zászlóanyja is.

Kapcsolódó cikkek
Izbég nyitó

Szintet léptek tudásban

2023. szeptember 22. 7:38