Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészülnek a logisztikai mentorok

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 4. 12:35

A CSS Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport harmadik váltásának a felkészítése a végéhez közeledik. A január 10. és május 8. közötti missziós célfelkészítés öt fázisban, az alaprendeltetésből adódó feladatoknak megfelelően, specializáltan történik meg.

1595918130
A Magyar Honvédség afganisztáni szerepvállalása – a NATO új afganisztáni stratégiai koncepciójának megfelelően – 2010-ben jelentős mértékben kibővült. Előtérbe kerültek és hangsúlyozott figyelmet kapnak a különböző kiképző- és mentorcsoportok, amelyek feladata az afgán nemzeti haderő tradicionális-, speciális-, és támogató feladatokat végrehajtó egységeinek műveleti képesség elérését célzó alap- és szakkiképzéseinek szakmai támogatása, mentorálása.

A CSS Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport 2010 áprilisától hajtja végre a feladatait a NATO afganisztáni kiképző misszió – német vezetésű – többnemzeti mentorcsoport (GAFTAG – German Armed Forces Technical Advisory Group) alárendeltségében. A többnemzeti mentorcsoport német, olasz, francia, holland, belga, horvát és természetesen magyar szakemberekből áll. A csoport feladata az afganisztáni haderő támogatási és kiszolgálási feladatait tervező-, szervező és végrehajtó tiszti, tiszthelyettesi és legénységi állomány szakmai alap-, át- és továbbképzése.

A magyar logisztikai mentorcsoport az egyéni szakalapozó kiképzésben a Horvát Haderő kontingensével közösen hajtja végre mentorálási feladatait.

A mentorcsoport számára kijelölt kiképzési bázison alapvetően három szakirányon folyik a logisztikai feladatok végrehajtására tervezett szakállomány kiképzése: szállítás-gépjárművezetés, raktározás-élelmezési ellátás, gépjármű- és fegyverzettechnikai karbantartás, javítás.

Január 10. és május 8. között a CSS Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport harmadik váltásának felkészítése történik. A missziós célfelkészítés öt fázisban, az alaprendeltetésből adódó feladatoknak megfelelően, specializáltan történik meg. A felkészítés összetett jellegéből is kitűnik, a felkészülő állománynak – a mentorálási feladataikhoz fűződő felkészítés mellett – több speciális képzésen szükséges részt vennie, mielőtt átcsoportosítják őket műveleti területre. A katonák a Magyar Honvédség tíz különböző katonai szervezetétől érkeztek, különböző szintű szakmai háttérrel és felkészültséggel rendelkeznek, többen a missziókban már értékes tapasztalatokat szereztek. A missziós felkészülés végén a katonák – kiképezve az előttük álló kihívásokra – készen állnak majd az átcsoportosításra, és a missziós feladataik megkezdésére.

(Szöveg: Král Attila, fotó: Varga Tamás és archív)