Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültek, elbúcsúztak: szolgálatba áll az EUFOR-7

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. július 7. 15:37

Az European Union Force 7 (EUFOR) kontingens tagja a tatai laktanya alakulóterén sorakoztak fel szerdán, hogy ünnepélyes keretek között köszönjenek el parancsnokaiktól, családtagjaiktól. A kontingensbe 142 katonát osztottak be 16 alakulattól, hamarosan megkezdik féléves külszolgálatukat a Balkánon.

A katonai ünnepségek szokásos rendje szerint, a csapatzászló és az elöljáró fogadását követően a zenekar a Himnuszt játszotta el. A vendégek köszöntését követően felolvasásra került az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának parancsa az EUFOR-7 kontingensbe beosztott katonák külföldi szolgálatba vezényléséről. A kiutazókat Topor István ezredes, az Összhaderőnemi Parancsnokság békeműveleti főnöke köszöntötte.

Beszédében elmondta: a sikeres kiképzést, felkészítést követően most következhet a külszolgálat Bosznia-Hercegovinában. „A EUFOR az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderő és ez az Európai Unió harmadik legnagyobb méretű művelete. Évekkel ezelőtt több tízezer különböző nemzetiségű katona teljesített ebben a térségben szolgálatot, mára ez a szám a töredékére csökkent. A hadműveleti terület nincs messze hazánktól, ezért is fontos országunknak ez a misszió. A térségben kialkudott béke még nagyon törékeny, aminek fenntartására oda kell figyelnünk, annak ellenére, hogy napjainkban az ország részt vállal a NATO partnerségi együttműködésben", fogalmazott Topor István.

1595904315
 

Az ezredes hangsúlyozta: a Magyar Honvédség a világ több térségében vállal békefenntartói szerepet, vannak veszélyesebb feladataik is a balkáni műveleteknél. „De számunkra minden külföldi küldetés fontos. Azért, mert békésebb területre mennek, nem lehet a feladatokat félvállról venni. Ezt a feladatot is nemzetközi környezetben kell teljesíteni, jelenleg harminchárom nemzet katonái vannak a misszióban. Önök ebben a környezetben a Magyar Honvédséget és természetesen ezen keresztül a Magyar Köztársaságot képviselik. A figyelem középpontjában lesznek, ezért igényesnek kell lenniük a munkájukra és mindenre, amit csak tesznek!", fogalmazott, majd kérte azokat, akik már voltak ebben a misszióban és tapasztalattal rendelkeznek, hogy segítsék társaikat a szolgálat ellátásában és egyéb tevékenységükben is.

A továbbiakban felhívta a kontingens parancsnoka, Gulyás Géza alezredes figyelmét arra, hogy tartsák meg azt az össze-kovácsoltsági szintet, amit a felkészülés során elértek, és kérte, hogy fél év múlva épen, egészségesen hozza haza Magyarországra a beosztottait. Beszéde végén a hozzátartozókhoz fordult, hangsúlyozva, mennyire fontos az a háttér, amit ők biztosíthatnak a külföldön szolgálatot teljesítőknek. Kérte, hogy tartsanak folyamatosan kapcsolatot a katonákkal, tájékoztassák őket az itthon történtekről, így biztosítva nyugodt munkavégzésüket. Végezetül az egész kontingens állományától tisztességet, becsületes helytállást és emberséget kért féléves szolgálatuk alatt.

Ezt követően a történelmi egyházak képviselői mondtak imát. Külön hangsúlyt kapott az, hogy az ilyen feladatokat csak közösségben lehet jól megoldani, és minden közösség akkor működik igazán, ha tagjai tudnak csapatban együtt dolgozni. Az ilyen különleges helyzetekben emberként a törvények maximális tisztelete mellett kell dolgozni, csak ez tarthatja össze a csapatot. Imáikban ehhez kértek mindenkinek erőt, egészséget és kitartást. Az ünnepség a Szózat hangjaival zárult.

1595904315
1595904315