Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felrobbantották a tűzszerészek az úszóaknát

Szöveg: Szűcs László |  2011. augusztus 5. 15:43

Augusztus 5-én, pénteken 14 óra 50 perckor az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvár tűzszerészei felrobbantották azt a második világháborús, 250 kilogrammos úszóaknát, amelyre még szerdán bukkantak rá a horgászok Sajkod település határában, a nádasban.

1595922655
Kerekesné Benedek Mária százados, az alakulat megbízott kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: a  robbanószerkezet megsemmisítése probléma nélkül lezajlott.
A veszélyes feladatot a Vörös Mihály főhadnagy vezette búvár tűzszerész csoport végezte el. A hatástalanítás idejére elrendelt vízi forgalomkorlátozást megszüntették – tette hozzá a százados.

Mint ismert, a szerdán megtalált robbanószerkezetet csütörtökön azonosította a helyszínre érkező, Gelencsér Imre törzsőrmester vezette tűzszerész járőr. A szakembereknek ezen a napon – a sötétedés miatt – csak arra volt lehetőségük, hogy az úszóaknát a Balatoni Vízirendészet segítségével a parttól mintegy három kilométerre kivontassák és a tó fenekére süllyesszék.

Hajdu Gábor mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka korábban kérdésünkre válaszolva elmondta: ilyen úszó aknával eddig még nem találkoztak a tűzszerészek. Az eszköz felépítését és működési elvét természetesen ismerik, hiszen a kiképzés során tanulják, de valós körülmények között még nem kellett hatástalanítaniuk.

A 250 kilogrammos szerkezet egyébként azért volt veszélyes, mert mintegy 60 kilogrammnyi robbanóanyagot tartalmazott, emellett pedig a tizenöt darab gyújtószerkezetéből kettő még ép volt.

Fotó: MTI