Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felsorakozott a KFOR állománya

Szöveg: Kovács István százados |  2010. november 10. 15:07

Felsorakozott a KFOR (Kosovo Force) Kontingens 4. váltásának Kiképző Zászlóalj állománya a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós Laktanya alakulóterén, ahol a létszámellenőrzést követően Ölveti László őrnagy, parancsnokhelyettes vezetésével megalakították a zászlóalj alegységeit.

Ezt követően Szabó Sándor alezredes, a kontingens tervezett parancsnoka állománygyűlésen ismertette a katonákkal elvárásait, és az előttük álló fő feladatokat. “A harmadik ütemben, a már korábbiak folyamán elméletben és gyakorlatban szerzett képességeket készség szintre kell emelni ahhoz, hogy missziós tevékenységüket eredményesen hajthassák végre", hangzott el. Szabó alezredes ismertette az elöljáró által jóváhagyott felkészítési terv utolsó ütemének főbb időpontjait és a napirendet. Bizakodásának adott hangot, hogy a december első hetében végrehajtandó zárógyakorlatig mindenki a legjobb teljesítménnyel dolgozik, amely eredményeként a kiválóan teljesítettek,a kiképzés végeredményeként beosztást kapnak a műveleti területre kiutazó – tervezetten – 208 fős magyar kontingensben.

A három hónapos felkészítés

1595909749
első kettő ütemét, az egyéni alapfelkészítést, valamint a központi és egyéni szakfelkészítést már végrehajtották a misszióba jelentkezett katonák.
A 2010. november 8-tól harmadik fázisába lépő felkészítés keretein belül közel 300 honvéd hajtja végre a számára előírt kötelék-kiképzést Hódmezővásárhelyen és a helyőrséghez tartozó gyakorló és lőtereken.

Az első kiképzési nap végén, a parancskihirdetés előtt tartott minden
katona számára nagyon fontos előadást Sári Csaba őrnagy, az MH
Összhaderőnemi Parancsnokság Békeműveleti Főnökség iránytisztje.
Elmondta, hogy a magyar KFOR kontingens a Magyar Honvédség egyik kiemelt
missziója, hiszen a nemzetközi szervezeteknek tett felajánlások közel
fele a Balkánon teljesít szolgálatot. Tájékoztatója végén az Egyesített
Balkáni Hadszíntér helyi sajátosságairól és a műveleti területen
betartandó, főleg a hazaitól eltérő vallási környezet magatartási
szabályokról szólt, majd eredményes felkészülést kívánt az állománynak.

Walterné Szeri Eszter százados már második alkalommal készül a Pejë/Peč-ben lévő katonai táborba, ahol munka- és környezetvédelmi tisztként szolgál majd. “A feladat igen sokrétű. A munkavédelemmel kapcsolatban fel kell készíteni

1595909749
az állományt a balesetek megelőzésére, a munkavédelmi szabályzók pontos és maradéktalan betartására. El kell fogadtatni a katonákkal, hogy a szigorú szabályok az ő érdekeik, alkalmasint testi épségük megóvását segítik elő. A környezetvédelem területén igen fontos, hogy egy többnemzetiségű katonai táborban, idegen országban nem kizárólag a hatályos magyar környezetvédelmi előírásokat kell betartani (ami egyébként igen szigorú), hanem NATO tagállamként a nemzetközi ún. STANAG előírásokat is, amelynek a STANAG 7141 szabványa foglalkozik a környezetvédelemmel", mondja kérdésünkre.

A százados családja számára persze nem lesz könnyű a fél évnyi távollét. “Természetesen férjemmel és felnőtt korú gyermekeimmel megbeszéltük az újabb kihívást, melyet a 6 hónap rejt számomra és természetesen teherként számukra is. Nagyon fognak hiányozni, de nem szabad elfelejteni, hogy a katonai élet bizonyos lemondásokkal is jár. Legjobban unokám fog hiányozni, de bízom benne, hogy gyorsan elröpül ez az idő, amit távollétemben kell eltöltenie. A táborban ki van építve az internet-szolgáltatás minden konténerszobában, így a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket maximálisan igyekszem majd kihasználni a telefonon történő beszélgetéseken kívül", mondja.

Magyar katonák 1999 óta teljesítenek szolgálatot Koszovóban, amelyre az
ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244. sz. határozata ad felhatalmazást. Ettől
az időponttól kezdve folyamatosan jelen vannak a magyar katonák is a
balkáni hadszíntéren.
Céljuk a megfelelő biztonsági környezet kialakítása és fenntartása.
Feladataik közé tartozik a nemzetközi humanitárius tevékenységek
támogatása, a nemzetközi civil szervezetek munkájának segítése.
Foglalkozni kell a visszatérő lakosság és a menekültek problémáival,
aknamentesítési és újjáépítési feladatokkal, egészségügyi
segítségnyújtással, a biztonság és a rend fenntartásával, a kisebbségek
biztonságának segítésével, a kulturális örökségek védelmével valamint
egyéb CIMIC feladatok.
Koszovó Európa legfiatalabb állama. Függetlenségét 2008. február 17-én
hirdette ki. Magyarország 2008. március 19-én ismerte el önálló,
független államként, döntve a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.