Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszabadult egy újabb város Afganisztánban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2007. december 11. 9:23

Az afgán hadsereg négynapos harc árán elfoglalt egy hosszú ideje tálib kézen lévő dél-afganisztáni város, Musza Kala központját – közölte az afgán védelmi minisztérium szóvivője.

Az Afganisztánban harcoló brit csapatok szóvivője helyi idő szerint hétfőn kora este azt mondta, hogy a város környékén még nem csitultak el a harcok, a tíz hónapja a tálibok kezére került Musza Kala visszafoglalására indított hadművelet még tart. A tálibok a nap folyamán legkevesebb tíz embert vesztettek.

A tálibok szóvivője elismerte, hogy fegyvereseik visszavonultak egy stratégiai döntés nyomán, amelynek a célja az volt, hogy elkerüljék, hogy civilek áldozatul essenek a harcoknak. Hamid Karzai afgán elnök elmondta: akadtak tálibok, akik látva társaik kegyetlenkedését Musza Kalában, átálltak, hűséget esküdve a kormánynak.

Gordon Brown brit kormányfő, – aki hétfőn néhány órás előre nem bejelentett villámlátogatásra Afganisztánba érkezett – kijelentette: a Musza Kalánál aratott győzelem hosszú távon pozitív hatással lesz az afganisztáni hadműveletekre, egyszersmind jelképes erővel bír a NATO számára, miután 2001 óta az idei volt az afganisztáni háború legvéresebb éve. A brit miniszterelnök, – aki felkereste a Hilmend tartományban állomásozó brit erőket – biztosította Karzai elnököt arról, hogy London „a következő néhány évben" támogatni fogja a kabuli vezetést.