Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felszállóágban az iszlám terrorizmus?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 30. 7:03

Az iszlám terrorizmus ismét fellendülőben van, különösen az Észak-Kaukázus térségében – hangsúlyozta a moszkvai metrórobbantások kapcsán hétfőn a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) Oroszország-szakértője. Alexander Rahr annak a nézetnek adott hangot, hogy az államhatalom ezen a téren szinte tehetetlen.

Sajtónyilatkozatában úgy vélte, hogy a moszkvai terrortámadásoknak csecsen, illetve észak-kaukázusi hátterük van, bár azt sem lehet kizárni, hogy a támadást szélsőjobboldali erők hajtották végre.

Oroszországban ugyanis az utóbbi időben megerősödött a szélsőjobboldal – vélekedett a szakértő, emlékeztetve a Szentpétervár és Moszkva között közlekedő expresszvonat ellen néhány héttel ezelőtt végrehajtott, több halálos áldozatot követelő támadásokra.

Felhívta a figyelmet, hogy az iszlám terroristák az észak-kaukázusi térségben rendkívül aktívak. Rahr szerint Oroszországot nem is annyira Csecsenföldről fenyegeti veszély, mint inkább a szomszédos köztársaságokból, Dagesztánból és Ingusföldről. A két köztársaságban az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az állami hatóságok elleni merényletek száma.

A szakértő nézete szerint a terroristák az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet támogatását élvezik. Úgy vélte, hogy az iszlám terrorizmus – a többi között az al-Kaida fegyver-, illetve logisztikai támogatásával – ismét fellendülőben van. Megítélése szerint az orosz államhatalom tehetetlen, miközben a nemzetközi gazdasági válság további megpróbáltatásokat okozott a térség számára. Ez pedig újabb táptalajt jelent a terrorizmusnak.

A DGAP szakértője arra is rámutatott, hogy az orosz biztonsági hatóságok rendkívül rossz állapotban vannak, és a legnagyobb problémát a soraikban elharapózó korrupció jeleni.