Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Feltárások Baja kiscsávolyi temetőjében

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum |  2021. október 2. 9:09

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó szakemberei szeptember 20-22. között végeztek feltáró munkát a Bács-Kiskun megyei város temetőjében - a német partnerszervezet, a helyi temetkezés, illetve önkéntesek segítségével - a sírkert egy már használaton kívüli részén.

20211001-baja-temeto  (5)

Először a növényzetet kellett eltakarítani az elhanyagolt sírhelyekről, ami után három helyszínen kezdődhetett el a munka. A feltárás során 16 hősi halált halt magyar és 3 német katona exhumálása történt meg. A sírokon található kopjafák egyikén két, nem korabeli névtábla volt megtalálható, illetve a műkő síremléken is olvasható volt egy név.

Bár azonossági jegytokok nem kerültek elő, további katonák személyi azonosítására van esély a tárgyi leletek - például utász zászlós paroli, tüzér őrmester paroli és a volt jutasi Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Csapataltisztképző Iskola gyűrűje - alapján.

Az elesett magyar katonák földi maradványainak újratemetéséről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum gondoskodik budapesti Fiumei úti temető 52-es parcellájában, míg a német katonákat a budaörsi német katonatemetőben helyezik majd végső nyugalomra.