Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felülvizsgálják az atomsorompó-szerződést

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 4. 6:13

Hétfőn kezdődött meg az atomsorompó-szerződés (NPT) felülvizsgálati konferenciája New Yorkban. A részt vevő országok arra törekszenek, hogy haladást érjenek el a leszerelés kérdésében, valamint szigorítsák az atomprogramok felügyeletét. A hivatalos atomhatalmak közé az az öt állam tartozik, amely 1967 előtt hajtott végre kísérleti atomrobbantást.

Ezek az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína. Az 1968-ban kötött atomsorompó-szerződés szerint kizárólag ők birtokolhatnak jogszerűen nukleáris fegyvereket. A nemzetközi jogi dokumentum magában foglalja a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) kötött biztosítéki megállapodásokat is.

India 1974-ben, Pakisztán pedig 1998-ban végrehajtott atomkísérletei óta tartozik a deklarált nukleáris hatalmak közé, azóta többször is végeztek kísérletet atomrakétákkal. A két ország nem írta alá az atomsorompó-szerződést.

Észak-Korea 2003 januárjában felmondta a szerződést, majd 2006 októberében felrobbantotta első atombombáját, egy másodikat pedig 2009. május 25-én.

Izrael, Indiához és Pakisztánhoz hasonlóan, nem írta alá a szerződést. A zsidó állam – külföldi katonai szakértők szerint – 100-300 robbanótöltetből álló arzenál birtokában van. Izrael soha nem erősítette meg ezeket a becsléseket, miként azt sem, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezik. Az ország mintegy negyven éve alkalmazza a szándékos kétértelműség doktrínáját.

Irán jelenleg urándúsítási kapacitásait bővíti. A nyugati országok szerint a műszaki fejlesztések célja az, hogy az ország atomfegyvert állítson elő, amit Teherán tagad. Az iszlám köztársaság azt állítja, hogy programja összhangban van az atomsorompó-szerződéssel, hiszen kizárólag békés célra használná az atomenergiát.

Szíria, Egyiptom, Nigéria és Tajvan – feltételezések szerint – szintén folytat katonai célú nukleáris tevékenységet.

Több állam hivatalosan lemondott az atombomba megszerzéséről, ilyen például Dél-Afrika, Argentína, Brazília, Kazahsztán, Fehéroroszország, Ukrajna és Líbia.