Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felülvizsgálják az EU Katonai Bizottságának stratégiai tervét

Szöveg: kormany.hu / MTI |  2011. május 4. 15:10

Magyarországnak elengedhetetlen a balkáni stabilitás további biztosítása, és ezzel összhangban ezentúl is kész a részvételre az EU ALTHEA nevű bosznia-hercegovinai katonai műveletében – közölte május 3-án, kedden újságírókkal Brüsszelben dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, miután részt vett az EU-tagországok vezérkari főnökeinek tanácskozásán.

1595918132
Mint elmondta, a megbeszélés egyik fontos témája volt az ALTHEA művelet jövője. Az EU – korábban végrehajtott létszámcsökkentések nyomán – jelenleg valamivel kevesebb, mint 1400 katonát tart a belső politikai konfliktusok miatt ma sem teljesen stabil nyugat-balkáni országban. Ezen belül Magyarország van jelen a harmadik legnagyobb létszámmal, 174 katonával. Benkő Tibor megítélése szerint az eddigi létszámcsökkentésekkel elérték azt a pontot, ami már kritikusnak tekinthető, ha az esetleges konfliktushelyzetekre reagálni képes erőként kívánják fenntartani az ALTHEA műveletet.

Az ENSZ által adott mandátum idén novemberben lejár, és a magyar vezérkari főnök úgy véli, nyár végéig döntést kell hozni arról, hogy november után ennél is kisebb létszámmal, de immár csupán kiképzési, felkészítési céllal maradjon-e uniós katonai misszió Bosznia-Hercegovinában. Ha ilyen döntés születik, akkor a kiképzők összlétszámán belül magyar részről 20-40 főt elegendőnek tartanak e feladatok ellátására.

Líbiát illetően a vezérkari főnök megerősítette azt a korábbi magyar bejelentést, hogy felkérés esetén Magyarország képes egy humanitárius célú uniós katonai küldetéshez orvos-, illetve szakápolói csoporttal hozzájárulni. Ez – tette hozzá Benkő Tibor – konkrétan két sebészorvos és két szakápoló folyamatos jelenlétét jelentené.

1595918132
Az informális megbeszélések során a vezérkar főnökök az Európai Unió Katonai Bizottsága Stratégiai Tervének felülvizsgálatában állapodtak meg annak érdekében, hogy rögzítsék a stratégiai prioritásokat és a kapcsolódó főbb cselekvési irányokat.

A műveleti kérdésekkel foglalkozó ülésen Sir Richard Shirreff vezérezredes, az EUFOR Althea művelet parancsnoka értékelte a jelenlegi bosznia-hercegovinai helyzetet, valamint ismertette a haderő jövőbeli formájára vonatkozó lehetőségeket és a fennálló kihívásokat.

Buster Howes vezérőrnagy, az EUNAVFOR Atalanta művelet parancsnoka az Európai Unió Adeni-öbölbeli, valamint a Szomália partjain kívüli területekre vonatkozó kötelezettségvállalását elemezte, naprakész információkat szolgáltatva a művelettel kapcsolatos fejleményekről. Az EU Szomáliai Kiképző Missziójának parancsnoka, Ricardo Gonzales Elul ezredes rövid tájékoztatást adott a második váltás kiképzésének folyamatáról. Claudio Gaudiosi ellentengernagy, az EUFOR Líbia művelet nemrég kinevezett parancsnoka ismertette a műveletet, és tájékoztatta az EU Katonai Bizottságát az előkészületekről.

A képességekkel foglalkozó ülés az európai képességfejlesztés keretén belül indított fő tevékenységekkel foglalkozott. A bizottság széles vitát folytatott a tagállamok szerepéről, a Pooling and Sharing kezdeményezésről, valamint egy sor konkrét projekt helyzetéről.

1595918132