Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felvételi előtt tilos a mákos tészta!

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. február 25. 18:22

Február 15-én lezárultak a felvételi jelentkezési határidők, így a pályázók most már azon izgulhatnak, kellőképpen felkészültek-e a különböző megmérettetésekre. Utánajártunk, hogyan alakul a felvételi a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, és többek között azt is megtudtuk, miért nem ajánlatos előtte mákos tésztát enni.

„A felsőoktatási felvételi eljárásnak megfelelően a hallgatók február 15-ig adhatták be jelentkezéseiket. Jelenleg feldolgozás alatt állnak a pályázatok, az első eredményeket április első hetére ígéri az Oktatási Hivatal", magyarázta érdeklődésünkre Krizsán Zoltán okleveles mk. őrnagy, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Oktatási Igazgatóságának mb. igazgatója.

A Zrínyin a katonai szakokra való felvételi eljárás fontos és elengedhetetlen része a fizikai, valamint pszichológiai alkalmassági vizsga, és az orvosi vizsgálat. „A három katonai szakon – a had- és biztonságtechnikai mérnöki szakon, a katonai gazdálkodási és katonai vezetői szakon – számíthatnak a jelentkezők ilyen típusú vizsgálatokra. Az orvosi vizsgálatra Kecskeméten kerül majd sor, a Magyar Honvédség Radó György Egészségvizsgáló Intézetében –  szintén értesítést kapnak majd a felvételizők, hogy mikorra hívták be őket. Nagyjából április-május környékére számítsanak", mondta az őrnagy, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy húsz-huszonöt főt vizsgálnak majd meg naponta.

Mint azt érdeklődésünkre kifejtette, a felvételizőknek vinniük kell magukkal a háziorvos igazolását arról, hogy nincs semmiféle fertőző betegségük. Be kell mutatni továbbá egy tüdőszűrésen készült igazolást, ám ha a pályázók nem viszik magukkal e dokumentumokat, Kecskeméten van lehetőség a vizsgálat lefolytatására. A hölgy jelentkezőknek egy nőgyógyászati  igazolást is magukkal kell vinni, ha ezt nem teszik, nőgyógyászati vizsgálatra szintén lehetőség van az Intézetben.
„Ezt követi majd egy pszichológiai teszt, valamint egy vér-és vizeletvételen is át kell esniük a pályázóknak: ezért van az, hogy már a vizsgálatok előtt felhívják a pályázók figyelmét arra, hogy a tesztek előtti napokban ne egyenek mákot, hiszen az kábítószer-befolyásoltságot jelent", magyarázta Krizsán őrnagy, aki hozzátette: a katonai szakokon angol, vagy francia alap „C" típusú nyelvvizsga szükséges a megfeleléshez, továbbá erkölcsi bizonyítványt is be kell adni az egyetemre.

 

A fizikai felmérés feladatairól az őrnagy elárulta: a 3200 méteres futást mind a fiúknak, mind a lányoknak teljesíteniük kell a megadott időben, majd felülés, karhajlítás és húzódzkodás alapján pontozzák őket.

Mondhatnánk, hogy a civil szakra jelentkezőknek tehát könnyebb feladatokat kell majd megoldani – kérdés persze, könnyűnek számítanak-e a számukra meghirdetett szakok elméleti megmérettetései. „Akik polgári szakra jelentkeztek – mint például a biztonság-és védelempolitika szak -, középfokú komplex nyelvvizsgát kell bemutatniuk – ezt ugyan már a felvételi jelentkezési határidő leteltéig le kellett adni, de van mód a pótlásra június 8-ig. Valamennyi pályázónak van módja a hiánypótlásra az érettségi bizonyítványok leadását illetően is, ezeket július 2-ig pótolhatják, utána az egyetem már nem tudja figyelembe venni a hiányzó dokumentumokat."

Az őrnagytól megtudtuk: az egyetem maximum 150 ösztöndíjas hallgatót vehet fel a katonai képzésekre. Civil szakokra jelentkezők esetében más a helyzet: „A ponthatárt az határozza meg, hogy a felvételizők elérték – e a minimum 200 pontot, vagy sem. Idén először változott a felvételi rendszer, így kétszáz pont a minimum felvételi ponthatár, ez keresztféléves felvételi eljárás során is. Tehát akinek érettségije például kettes-hármas átlaggal zárult, az nem került be a keresztféléves felvételi eljárásba, tehát minimum hármasra kell leérettségizni ahhoz, hogy be tudjon kerülni a rendszerbe."