Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fényes jövő a lopakodó gyilkosa előtt

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 3. 7:56

Az 1999-es, az akkori Jugoszlávia ellen folytatott NATO hadjárat leginkább váratlan pillanata az volt, amikor a szerb légvédelmi alakulatok egyike sikert ért el az F-117A Nighthawk „lopakodóval” szemben.

A lelövést egy orosz gyártmányú SA-3-as Goa (S-125) rakétával érték el, melyről azóta kiderült, hogy modernizált formában továbbra is gyártásban maradt. Az egykori Szovjetunióban az 1960-as években kezdték meg az SA-3-as rendszer tervezését, majd a 70-es és 80-as években számos országba exportálták is őket. Többek között hazánkban is rendszerben állt az 1990-es évekig, majd kivonták őket… Van ahol azonban még bizalmat szavaztak a fiatalnak éppen nem mondható, de hatékony légvédelmi rendszernek, mely az említett jugoszláviai eset kapcsán kijelenthető, hogy bizonyított is. Igaz, hogy a szerbek némileg továbbfejlesztették az eredeti orosz rakétákat, a siker azonban vitathatatlan.

A lelövés ugyan nem befolyásolta érdemben a háború menetét, egy legenda szertefoszlatásához azonban elegendőnek bizonyult. Napjainkban az F-117-es lopakodók már kivonásra kerültek és múzeumokban illetve tárolásra kijelölt helyen várják sorsuk jobbra fordulását, az SA-3-as rakéták viszont még mindig gyártásban vannak Oroszországban!

Bár manapság már nem számít korszerű eszköznek, az SA-3-as rendszer mégis kelendő. A gyártást indokolta, hogy több ország is rendelt belőlük, hiszen az élvonalbeli légierők ultramodern repülőeszközeit kivéve a közepes és alacsony technológiai szintet képviselő technikai eszközök ellen még hatékony lehet. Többek között vásárolt Egyiptom, Líbia, Szíria, Venezuela, Mianmar, Vietnám, és Türkmenisztán is az SA-3-as rendszerből, mely nem csak a rakétákból és azok indító eszközeiből áll, hanem radar és különféle irányító, valamint kommunikációs eszközöket is tartalmaz.

Az F-117-es lopakodó gyilkosa tehát még vélhetően sokáig szolgálatban áll majd a világ különböző pontjai, egykori áldozata pedig már csak a technika iránt érdeklődők emlékeiben él majd és megtekinthető lesz a múzeumok kiállító hangáraiban…