Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fiatalon is győztesek

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kertész László |  2021. június 25. 21:22

Az Airsoft Lövészverseny és a Honvéd Kadét Kupa legjobbjait köszöntötték június 25-én, pénteken, Budapesten, a Hotel Hadikban.

Airsoft Lövészverseny és Honvéd Kadét Kupa díjátadó (2)

„Közös érdekünk, hogy a fiatalokat olyan képességekkel, kompetenciákkal, tudással vértezzük fel, melyek segítségével az élet gyors változásai közepette is meg tudják állni a helyüket. Ebben segít a Honvéd Kadét Program, amelynek keretén belül immár 86 iskola vesz részt a kadétképzés valamelyik szintjében” – mondta köszöntőjében dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke. A cél azonban az, hogy minden magyarországi járásban legyen olyan iskola, ahol egy osztály részt vesz ebben a képzési formában. Az itt tanuló fiatalok olyan képességbeli többlethez juthatnak hozzá, melyeket a hagyományos „civil” képzésben nem kapnak meg – tette hozzá az elnök.

Az ünnepségen elismerést adtak át a Honvédelmi Airsoft Szituációs Lőverseny legjobb eredményt elérő versenyzőinek, illetve az őket oktató intézményeknek. Dr. Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőtervezési Csoportfőnökség csoportfőnöke különdíjakat, illetve a haderőtervezők napjára szóló meghívókat is átadott a legjobb fiú és lány szituációs lövész honvéd kollégistának, illetve intézménynek. Ugyancsak díjazták a Honvéd Kadét Kupán a legjobb összesített teljesítményt nyújtó fiúkat, lányokat, illetve az őket oktató és segítő intézményeket.

Airsoft Lövészverseny és Honvéd Kadét Kupa díjátadó (5)

Gali Erika, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium tanulója nyújtotta a legjobb teljesítményt a szituációs airsoft lövészeten. „A légzés a győzelem kulcsa” - árulta el a titkát a fiatal versenyző, de emellett a nyugodtság és az összeszedettség is nagyon fontos. És persze a gyakorlás: ő is azt tapasztalta, hogy hétről hétre egyre jobb teljesítményt nyújt a lövészeteken.

Tinyó Marcell Patrik is a Kratochvil-csapat tagjaként győzte le versenyzőtársait. Számára a legnagyobb kihívást a pálya tökéletes megtanulása, a célpontok elhelyezkedésének megjegyzése, és persze az improvizáció jelentette. Szerencsére versenyzés közben a külvilágot könnyen ki tudja zárni, hiszen otthon, a nagypapája kertjében saját építésű gyakorlópálya várja, ahol fel tud készülni a versenyekre.

Kerek Fruzsina Angéla, a Mezőtúri Református Kollégium tanulójaként nyerte el a Honvéd Kadét Kupa leány kategóriájának első helyét. Ehhez négy év alatt becslés szerint 40-50 versenyen vett részt – kedvence a pákozdi Honvédelmi Járőrverseny és a szolnoki Országos Haditorna Verseny volt. A büszke győztes egyelőre még több jövőképpel is rendelkezik, de ezek között az egyenruha is szerepel…

Airsoft Lövészverseny és Honvéd Kadét Kupa díjátadó (23)

„Csinálni kell, menni kell, s ha már ott vagyok, győzni kell” – ez a stratégia kellett ahhoz, hogy szintén a mezőtúri református gimnáziumban tanuló Herczeg Róbert legyen az idei Honvéd Kadét Kupa fiú győztese. A nem mindig könnyű elindulás után azonban nagyon jó érzés, ha jönnek az eredmények.

A rendezvényen - mások mellett - részt vett dr. Nébald György olimpikon, a Sportszövetség alelnöke és dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztályának vezetője.

Kapcsolódó cikkek