Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Finn ajándék

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. február 8. 14:14

3307 és 3309: két oldalszám, amelyek finn–magyar „közös nyelven” mai katonai szállítóhelikopterek történetének lapjain olvashatók…

A Finnország által felajánlott két katonai helikopterről 2010-ben érkeztek az első, hivatalos információk az MH 86. Szolnok Helikopterbázis szállítóhelikopter-zászlóaljához.
(A „finn történet" részleteibe Szabó Miklós alezredes, a zászlóalj parancsnoka segítségével avatjuk be olvasóinkat.)

A gépek eredeti lajstromszáma HS-11 és HS-13 volt, a magyar azonosítókat a gyári számból képezték a szakemberek. A szolnoki alakulatnak fel kell készülni a kapott gépek üzemeltetésére. Maga a felkészülés persze azzal kezdődött, hogy műszaki és hajózó „szemmel" is meg kellett nézni a gépeket: milyen az állapotuk, a felszereltségük.
2010 decemberében szemrevételezésre került sor a finn különleges erők és a helikopteres műveletek képzéséért és fejlesztéséért felelős Utti Jaeger ezrednél, illetve az Utti település melletti repülőtéren.

A magyar hajózók és műszakiak, élükön Szabó Miklós alezredessel, a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj parancsnokával, a hangárban rendezett körülmények között, kiváló műszaki állapotban lévő forgószárnyasokkal „találkoztak". Az első benyomás azért is figyelemre érdemes, mert a helikopterek nemrég még repültek, s 2008-ban nagyjavításon is átestek.

További részletek a Magyar Honvéd magazin február 10-én, pénteken megjelenő számában!