Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Finn hadihajókat vásárol Horvátország

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 30. 12:54

A hosszú adriai partszakasszal rendelkező Horvátország haditengerészete még jórészt az egykori Jugoszláv Néphadseregtől örökölt haditechnikai eszközökkel rendelkezik. A fejlesztés érdekében most használt finn rakétás naszádok beszerzése mellett döntöttek. A két darab Helsinki-osztályú egység komoly erősítést jelent majd a főleg partvédelmi feladatokat ellátó horvát haditengerészet számára.

A kis méretű, mindössze 45 méter hosszú és 300 tonna vízkiszorítású mozgékony egységekből az 1980-as évek eleje óta négy darab épült. A finnek már 2007-ben kivonták a rendszerből az FNS Kotka és a FNS Oulut nevű egységeket, melyek most a Patria cég bábáskodása mellett kerülnek Horvátországba.

A gyors, támadó hadihajók fegyverzete meglehetősen erős, hiszen a nyolc darab RBS-15 hajók elleni rakéta mellett egy 57 milliméteres Bofors Mk-1-es gépágyú illetve két darab 23 milliméteres ikercsövű gépágyú is beépítésre került a fedélzetre. Természetesen tengeralattjárók felderítésére és megsemmisítésére is alkalmasak a naszádok, különböző radar és szonár rendszereik illetve mélyvízi bombavetőik révén. A dízelmotorok által hajtott egységek legénysége mindössze 30 főből áll.