Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folynak a harcok Csád keleti részén

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 8. 9:13

Súlyos harcok robbantak ki Csád keleti részén a kormányerők és a lázadók között: a csádi hadsereg által nyilvánosságra hozott adatok szerint az összetűzésekben 146 ember (125 lázadó és a kormányerők 21 tagja) veszítette életét.

Csádi lázadók “több száz járművel" hatoltak be a hét elején az afrikai ország keleti részébe Szudánból. Közleményükben a főváros N,Djamena elfoglalását, és Idriss Deby Itno tábornok-elnök hatalmának megdöntését tűzték ki célul. A lázadók tavaly februárban is megkísérelték a hatalom átvételét, és el is érték a fővárost, de francia segítséggel visszaverték őket.

A lázadók egyik szóvivője megerősítette, hogy csütörtökön órákon át tartó harcok voltak a két fél között, de szerinte az összecsapás az ő győzelmüket hozta, s a kormánycsapatok a “teljes felbomlás" állapotában vannak. Mint mondta, erőik immár több mint ezer járművel haladnak, s csütörtökön teljesen elfoglalták Am-Dam városát, ami mintegy 10 kilométerre van a harcok színhelyétől.

A kormányzat korábban azt közölte, hogy minden intézkedést meghozott a lázadók megállítására, s annak biztosítására, hogy a keleti országrész egyetlen városa se kerüljön hatalmukba.

A washingtoni külügyminisztérium csütörtökön elítélte a csádi lázadók betörését Szudánból az ország keleti régiójába, leszögezve: az amerikai vezetés támogatja Csád biztonságát, stabilitását és területi integritását.