Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiadták a parancsot a tálibok likvidálására

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 8. 8:45

A pakisztáni kormányfő csütörtökön este hivatalosan is bejelentette, hogy a Szvat-völgyi tálibok likvidálására adott parancsot a hadseregnek, ezzel felmondva a februárban kötött fegyverszünetet.

“Országunk becsületének és méltóságának helyreállítására, az emberek védelmére azt kértük a fegyveres erőktől, hogy likvidálják az iszlamistákat és a terroristákat" – jelentette ki Juszuf Raza Gilani kormányfő csütörtök esti, a nemzethez intézett beszédében. A miniszterelnök egyben a nemzetek közösségéhez fordult, hogy segítsen a harcok miatt otthonukból elmenekülteknek és hogy erősítse a pakisztáni vezetést a jogállamiság érvényesítésében.

Bár a beszédben Gilani nem jelentette be közvetlenül a fegyvernyugvás felmondását, gyakorlatilag mégis ezt takarja a bejelentés, amelyet már megelőzött a hadsereg 12 nappal korábban elindított offenzívája.

A februári megállapodás értelmében az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz kötődő iszlamisták elfogadták a tűzszünetet azzal a feltétellel, hogy iszlám bíróságokat állíthatnak fel a Szvat-völgyben és hat környékbeli megyében.

Ugyanakkor nem tették le a fegyvert, hanem a hadsereg visszavonulását további térnyerésre használták fel.

Gilani beszéde egy nappal azután hangzott el, hogy Washingtonban minicsúcsot tartottak Barack Obama amerikai, Hamid Karzai afgán és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök részvételével a Pakisztán Afganisztánnal határos észak-nyugati területeit új bázisukká tevő tálibok és al-Kaida-harcosok elleni harcról.

“A kormány eltökélt szándéka, hogy nem hajlik meg a szélsőségesek és a terroristák előtt, hanem arra kényszeríti őket, hogy letegyék a fegyvert" – hangsúlyozta Gilani.

A pakisztáni közvélemény nagy része és a külföldi megfigyelők egyaránt úgy vélik, hogy az egyre népszerűtlenebb és törékenyebb iszlámábádi kormány legfőbb szövetségese és pénzügyi támogatója, Washington erőteljes nyomására feladta a tálibokkal való megbékélés stratégiáját. Az Egyesült Államok ugyanis attól tartott, hogy a tálibok akadálytalanul előre törhetnek a muzulmán világ egyetlen nukleáris hatalmában, éppen ezért a szvati megállapodást a kormány meghátrálásaként értékelte. Pakisztán azonban súlyos árat fizetett az amerikai szövetségért az elmúlt évtizedben: 2002 óta több mint 2000 katona halt meg az északnyugati törzsi területeken, és több mint 1800 ember vesztette életét a pakisztáni tálibok által elkövetett merényletekben.