Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetés „úttalan utakon”

Szöveg: Palotás Levente hdgy. |  2009. május 8. 8:39

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál az elmúlt napokban a missziós felkészülés újabb meghatározó elemét teljesítették az MH PRT 7. váltásának katonái. A hódmezővásárhelyi kiképzés hatodik hetén 120 fő hajtott végre gép-, és harcjármű-vezetési gyakorlatot a felkészítési időszakra ideiglenesen megalakított Kiképző Zászlóalj állományából.

A cím nem véletlen, hiszen Afganisztánban nagyon nehéz útviszonyok várják a katonákat. Az elenyésző számú, jó minőségű főutaktól eltekintve, legtöbbször kavicsos, sziklás hegyi utakon kell mozogniuk a járművekkel, nem egyszer vízmosásokon vagy tengelyszélességű átjárókon, hidakon átkelve. De a völgyekben sem könnyebb a helyzet, mivel száraz időben a homok és a por okoz problémát, illetve a tavaszi olvadás idején, sok helyen a gigantikus méreteket öltő sár teszi szinte lehetetlenné a közlekedést. Tulajdonképpen odakint csak némi jóindulattal lehet valódi utaknak nevezni a legtöbb útvonalat.

1595886928
Ezekre a nehéz körülményekre történő felkészülésről, kérdésünkre – a vezetési gyakorlatért felelős – Frankó Szilveszter százados elmondta, hogy a gyakorlaton minden olyan katona részt vett, aki valamilyen járművet fog vezetni a műveleti területen. A résztvevőknek 3 féle vezetési gyakorlaton kellett az eltérő típusú járműveket – BTR-80/A harcjármű, Mercedes 270 terepjáró és több különböző teherautó – magabiztosan irányítaniuk.

Az első kettőn különféle akadályelemekkel megtűzdelt útvonalakon kellett sikeresen végighaladniuk. Ilyen – vezetésitechnikát próbára tevő – akadályok például a nyompályás hídon átkelés, a szűk átjáró leküzdése vagy a szlalom-pályán a hibamentes áthaladás. A harmadik vezetési gyakorlat keretében pedig az üzemképtelen járművek vontatását sajátították el a felkészülők, mivel egy-egy jármű meghibásodása esetén, képesnek kell lenniük, annak biztonságos elvontatására.

1595886928
A fentebb felsorolt vezetési gyakorlatok eredményes teljesítése után osztályba soroló vizsgát tettek a katonák, amely során mélyreható elméleti vizsga mellett (harc- és gépjárművezetői ismeretek, igénybevétel rendszabályai, menetlevél kitöltés, KRESZ) még egyszer, egy komplex vezetési pályán kellett bizonyítaniuk vezetési tudásukat.

A gyakorlat nagyon hasznos volt a résztvevő számára, mert mindenkinek lehetőséget nyújtott, hogy vezetési tudásukat fejlesztő terepviszonyok között gyakoroljanak és jobban felkészüljenek az afganisztáni utakon rájuk váró nehézségekre.

Fotók: Papp Attila őrgy.

 

1595886928