Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a jemeni hadsereg offenzívája az al-Kaida ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 16. 12:19

Negyvennégy ember, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni ágának 25 tagja halt meg május 15-én, kedden, a jemeni hadsereg offenzívájának negyedik napján az arab ország déli részén – közölték helyi katonai és törzsi források.

Az áldozatok egy sor légicsapásban és harcokban vesztették életüket Abján tartomány két településén, a Zindzsibár tartományi székhelytől 12 kilométerre északra lévő Dzsaarban, valamint Loderben – tették hozzá a források. Egy előző beszámoló még 24 ember, köztük 12 civil haláláról szólt. Az utóbbiak állítólag véletlenül lettek áldozatai egy légicsapásnak, amely egy házat vett célba.

A hadművelet fő célja a közel egy éve az al-Kaida-fegyveresek kezén lévő Zindzsibárnak, valamint Dzsarnak és Loder környékének a visszafoglalása. Egy katonai forrás szerint a hadsereg hétfőn előrenyomult Zindzsibár felé.

Jemeni tisztségviselők közlése szerint a légierő gépei és a tüzérség által támogatott katonák négyfrontos támadást intéztek kedden az al-Kaida erői ellen, s ez volt az első eset, hogy a hadműveletet közvetlenül amerikai katonák irányították egy közeli légi bázisról. A hadműveletben játszott központi amerikai szerep jelentős fejlemény az al-Kaida helyi ága elleni közös jemeni-amerikai fellépésben.

A februárban hivatalba lépett Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök a terrorizmus elleni harc jegyében a korábbinál sokkal szorosabb együttműködést alakított ki Washingtonnal. Április végén a terrorizmus elleni küzdelemben való együttműködésről tárgyalt Jemenben az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) főnöke. Az Egyesült Államok szerint jelenleg az al-Kaida jemeni (arab-félszigeti) szárnya a legveszélyesebb.