Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Folytatódik a NATO kalózok elleni akciója

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2009. május 14. 6:16

További, tartósabb haditengerészeti fellépést tervez a NATO a szomáliai partok közelében garázdálkodó kalózok ellen, miután júniusban befejeződik az Afrika partjaihoz küldött második NATO-misszió.Az atlanti szövetség tavaly decemberben fejezte be első kalózellenes misszióját a szóban forgó tengeri térségben.

Jelenleg a második NATO-kötelék teljesít járőrszolgálatot, öt hajóval, amerikai, holland, kanadai, portugál és spanyol részvétellel.

Jelenleg az is vitatott, hogy az elfogott bűnözőkkel mit is lehet csinálni, derült ki James Appathurai NATO-szóvivő szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján. A tagállamok NATO-nagyköveteinek tisztázniuk kell egymás közt, hogy milyen eljárást lehet követni az elfogott kalózokkal szemben. Számos országnak ugyanis egyszerűen nincs büntető jogszabálya a kalózkodás ellen, különösen olyan esetekre nem, amikor sem a cselekmény elkövetője, sem az elszenvedője nem saját állampolgár, és az elkövetési helyszín is kívül esik az ország területén. Ezért több ízben előfordult, hogy a tetten ért és elfogott kalózokat szabadon kellett engedni.