Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos a magyar-szlovák katonai kapcsolatok erősítése

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 19. 16:13

A védelmi kapcsolatainak aktualitásai mellett, a Magyarország és Szlovákia közötti légtérrendészeti megállapodás is téma volt a magyar-szlovák vegyesbizottság csütörtöki VTC ülésén, melyen a magyar delegációt Szabó István honvédelmi államtitkár vezette.

A tárgyaláson elhangzott, a közép-európai régió országai számára kulcskérdés, hogy megfékezzék a koronavírus járványt. A hatékony védekezés érdekében már mindkét országban a haderő is bekapcsolódott a védekezési feladatokba.

LALA3322

A tárgyaláson a felek tájékoztatták egymást a járvánnyal kapcsolatos lépéseikről, különös figyelemmel a haderők szerepére. A bizottság tagjai érintették a szlovák haderő által felügyelt tömeges tesztelések tapasztalatait is, amelyeket Magyarország 200 fővel segített. A szlovák fél hangsúlyozta, hogy kész a tesztelés során szerzett tapasztalatokat megosztani. 2

Magyarország számára kiemelt témaként szerepelt a Közép-Európai Többnemzeti-Hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) létrehozása, amellyel a NATO regionális védelmi és elrettentési képességét kívánja megerősíteni. A honvédelmi államtitkár kijelentette, bízunk abban, hogy Szlovákia is csatlakozik a parancsnoksághoz.

LALA3321

A nemzetközi kapcsolatok általános kérdéseinek áttekintése során a felek kiemelt figyelmet fordítottak az egyes konfliktusövezetekhez és a nemzetközi szerepvállaláshoz kapcsolódó álláspontok áttekintésére. Elhangzott, hogy védelempolitikai szempontból mindkét fél számára prioritás a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartása.

A bizottsági ülésen napirendre került a Magyarország és Szlovákia közötti légtérrendészeti együttműködési (Air Policing) megállapodás is. A felek aláhúzták a légtérrendészettel kapcsolatos felelősségi körök és az információcsere fontosságát. A tervek szerint az aláírás még 2020 novemberében megtörténik.

A magyar és szlovák fél is egyetértett, hogy járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett tartják meg 2021. január 19-én a hejcei repülőgép katasztrófa megemlékezését, amelyen várhatóan Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök is részt vesz.

LALA3332