Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főpróba a Hoventán

Szöveg: Somorjai Péter ftőrm. |  2010. november 13. 14:34

A Hungexpo területén került megrendezésre a 29. Hoventa Nemzetközi Szálloda-, Vendéglátóipari és Gasztrotechnikai Szakkiállítás, melyen a Magyar Honvédség Katonai Szakácsválogatottja is részt vett, s egyúttal a csapat felkészülésének utolsó nagy fejezetéhez érkezett.

A feladat nem volt kevesebb, mint egymást követő két napon 100-100 főre megadott idő alatt megfőzni a menüt, amivel a Luxemburgi Gasztronómiai Világbajnokságon is indulnak. A meleg menü elkészítésére öt óra állt rendelkezésre, olyan körülmények között és olyan felszerelésekkel, amilyenekkel a nagy versenyen is helyt kell állniuk.
A bemutató pozitív mérleggel zárult mind a csapat szempontjából, -kik feszített tempójú, de mégis igazi összekovácsoló hangulatú napokat tudhatnak maguk mögött-, mind a bemutatott ételeket elfogyasztó közönség visszajelzései alapján, akik ezúttal egyben zsűrivé is léptek elő. Nagyon fontos volt, hogy friss benyomásaikat, tapasztalataikat, javaslataikat rögvest meg tudták osztani a készítőkkel, így ők még az utolsó tényleg szükséges finomításoknak szerét tudják ejteni. 

Ezután nem sok idejük maradt kifújni

1595910022
magukat a honvédségi szakácsoknak, hiszen még hátra volt a hét hideg menü elkészítése, melyek pénteken kerültek közszemlére. A többségében új tagokból álló csapat november közepén indul első nemzetközi megmérettetésére.

A csapat katonai és szakmai vezetői:

Mudra József alezredes, Bálványos Zsolt őrnagy és Gulyás Károly ka. mesterszakács.

A Katonai Szakácsválogatott tagjai:

Somorjai Péter főtörzsőrmester csapatkapitány (MH Katonai Képviselő Hivatal), Kovács Péter főtörzsőrmester Csapatkapitány, Kovács Attila törzsőrmester, Kókai Krisztián szakaszvezető (MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred), Cselyovszky Zoltán törzsőrmester, Lukács Péter (MH Támogató Dandár), Bojtos György (Hotel Hadik), Balogh Tibor szakaszvezető (MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred), Mocsáriné Juhász Zsuzsanna közalkalmazott (MH 5. Bocskai István Lövész Dandár).

A melegkonyhai versenymenü:

Tokaji kacsamájtortácska, konyakkal ízesített libamájfagylalt,

1595910023
füstölt kacsamáj, zöldborsos-kakaós csiga, póréhagymacsíra, zöldsaláta retek gyűrűben, snidlinges öntet, balzsamecetes lilahagymalekvár

Sous vide borjúszűz fűszeres kéregben, borjúvagdalt sült borjúbrízzel, baconchips, füstölt sonkás gyöngyhagyma-rókagomba ragu, párolt zöldborsókrém, vajas sült karotta, grillezett csicsóka, kakukkfüves borjúmártás

Fahéjas-ropogós hasáb zöldalma eszpumával töltve, kiwi mártás, mandulalikőrös sajttorta, erdei gyümölcsragu.