Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Forgószárnyas harcosok

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Szováthy Kinga |  2022. október 19. 15:16

Történetében második alkalommal tartják Magyarországon az Európai Védelmi Ügynökség Helikopter Harcászati Oktatói Kiképzését (HTIC) idén októberben. Európai viszonylatban a szakterület legmagasabb fokú szakmai felkészítésének ismételten az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont.

HTIC_2022_sajtonyilvanos_nap (15)

A Magyar Honvédség repülőeszközei mellett – a magyar felségjelzést a légierő Airbus H145M helikoptere és JAS-39 Gripen vadászgépe emelte és emeli magasba – cseh, holland, német, osztrák, portugál és svéd nemzetiségű résztvevők működnek együtt. Az általuk biztosított géptípusok tekintetében is van miből csemegézni, hiszen cseh Mi-171-es helikopter és L-159 Alca kiképző-gyakorló repülőgép, holland CH-47 Chinook helikopter, valamint svéd UH-60 helikopter hajt végre közös gyakorlófeladatokat.

Az immáron nyolcadik alkalommal megrendezett kiképzés fontos eleme, hogy nem csak a végrehajtók zökkenőmentes együttműködése cél, hanem az is, hogy a jövő kiképzőit is itt, ezen a felkészítésen, „képezd a kiképzőt” elv mentén neveljék ki. A HTIC alapvető célja az, hogy olyan, az Európában elérhető legmagasabb képzettséggel is rendelkező, gyakorlott harcászati oktatókat biztosítson a programban részt vevő nemzetek számára, akik akár hazai, akár többnemzeti környezetben képesek lesznek a megszerzett ismeretek átadására, ezzel bővítve a közös helikopteres műveletekben résztvevő hajózók képességeit.

Mindezt egy komplex, de részletesen kialakított rendszer mentén teszik lehetővé, amelyen belül három, pontosabban négy különböző képzettségi szintet különböztetnek meg. A kezdő felkészülők szintje, avagy a bronz fokozat biztosítja a legalapvetőbb ismeretek elsajátításának lehetőségét. Aki ezt a szintet és a hozzátartozó vizsgát sikeresen teljesíti, a következő évben ismételten csatlakozhat a kiképzési foglalkozáshoz, ekkor már azonban a második, silver szintre vállalkozva, aminek teljesítésével instruktorrá, egyúttal a jövőbeni bronz felkészülők képzőivé válhatnak.

HTIC_2022_sajtonyilvanos_nap (1)

Nem nehéz kitalálni, hogy a kiképzendők végcélja nem más, mint a harmadik képzési évben teljesíthető gold fokozat. Aki ezen képzettséget is magáénak tudhatja, nem csak birtokában áll minden szükséges és oktatható tudásnak, de jó eséllyel helyet nyer a kiképzők törzsében, s akire így minden további kiképzőfoglalkozás alkalmával joggal számítanak. Hiszen a gold képesítésű oktatók készíthetik fel és vizsgáztathatják a silver fokozatot megszerezni vágyó instruktor-jelölteket. Érdekesség, hogy a felkészítők létszáma akár dupla annyi is lehet, mint a felkészülőké, ezzel is biztosítva, hogy minden szükséges ismeretet át tudjanak adni. Valós körülmények közötti végrehajtás során ugyanis ezen tudás életeket menthet!

Fontos megjegyezni, hogy a kiképzés háromhetes magyarországi etapja mindössze a teljes felkészítés közel felét teszi ki. A hazánk légterében végrehajtott valós repülések és harcászati feladatok előtt a kiképzők és kiképzendők négy héten keresztül Portugáliában tartanak úgynevezett szárazföldi, zömében elméleti felkészítő foglalkozásokat. Az egy hónapos tananyag-ismeret megszilárdítást követően a résztvevők számára egy hét technikai szünet áll rendelkezésre, hogy forgó-, vagy épp merevszárnyas légijárműveikkel áttelepüljenek a kiképzés gyakorlati helyszínére, két év óta Magyarországra.

HTIC_2022_sajtonyilvanos_nap (20)

A képzés filozófiája szerint nem tesznek különbséget a légieszközökön szolgáló, különböző beosztású katonák – például pilóta, fedélzettechnikus vagy akár oldallövész – között, hanem úgynevezett személyzet koncepció szerint, egy-egy forgószárnyas teljes legénységét egy egységként kezelve tartják az oktatásokat, illetve az ismeretek közös nevezőre emelését.

Hazánk immáron tíz éve, 2012 óta közreműködője az Európai Védelmi Ügynökség különböző programjainak, a most zajló képzésen 2020 óta vesznek részt magyar katonák, idén négyen tesznek – minden remény szerint sikeres - vizsgát. Érdekesség, hogy a kiképzőfoglalkozást jelenlegi formájában várhatóan már csak jövőre fogadhatja az MH Pápa Bázisrepülőtér, hiszen az elkövetkező években a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ részévé válik, amely légi kiképzéseinek továbbra is Magyarország fog otthont adni. Jövő évtől kezdődően magyar katona fogja ellátni a parancsnokhelyettesi és gyakorlatvezetői teendőket, tervezetten 2033 és 2036 között pedig a központparancsnoka is szintén magyar tiszt lesz.