Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia vadászgépek a líbiai légtérben

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. március 19. 15:34

Francia harci repülőgépek szombaton berepültek Líbia légterébe, és felderítő repüléseket végeztek az ország egész területe fölött – közölték francia katonai források. “A gépek nem ütköztek semmi ellenállásba. A felderítés egész nap folytatódni fog. A gépek Saint-Dizier katonai repülőteréről szálltak föl, ahol általában állomásoznak” – mondták el az AFP francia hírügynökségnek. A Rafale típusú vadászgépeket bombázásra és a légtér védelmére is fel lehet használni. A francia gépek Bengázi fölött is átrepültek.

Párizsban szombat délután válságértekezlet kezdődött a líbiai helyzetről
az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjainak
részvételével az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának
érvényesítése érdekében, amely katonai erő alkalmazását is lehetővé
teszi Moammer Kadhafi rezsimjével szemben. Nicolas Sarkozy francia elnök, Alain Juppé francia külügyminiszter,
David Cameron brit miniszterelnök és Hillary Clinton, az amerikai
diplomácia vezetője előzetes megbeszélését követően a francia államfő
fogadta az elnöki hivatal lépcsőjén a kétórásra tervezett találkozó 22
résztvevőjét. A meghívott vezetők között van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár,
Angela Merkel német kancellár, José Luis Zapatero spanyol
miniszterelnök, valamint Katar, Irak, Jordánia, az Egyesült Arab
Emírségek képviselője.

Líbia eleget tett minden kötelezettségének a csütörtökön elfogadott ENSZ-határozattal szemben – közölte szombaton az ország külügyminisztere, miközben az előző nap bejelentett tűzszünetet a gyakorlatban nem sikerült életbe léptetni. Músza Kusza közölte, hogy Líbia a tűzszünet bejelentése után azzal a kéréssel fordult Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz, hogy küldjön megfigyelőket a fegyvernyugvás ellenőrzésére.

A BT 1973-as számú határozata a támadó hadműveletek leállítását és azonnali tűzszünetet ír elő, s repülési tilalmat hirdet Líbia légterében. Megsértése esetén felhatalmazza a nemzetközi közösséget, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést a polgári lakosság védelmében. Az al-Arabija hírtelevíziónak nyilatkozva Músza Kusza közölte, hogy a líbiai kormány szeretné bebizonyítani szavahihetőségét, és azt, hogy tartja magát a BT-határozathoz.

A felkelők parancsnoka, Kalifa Heftir kijelentette, hogy “őket nem érdekli a tűzszünet, mert Kadhafi blöfföl". “Kadhafi soha sem mondott igazat.. Az egész világ tudja, hogy Moammer Kadhafi egy hazug. Ő, a gyerekei, a családja és mindenki, aki vele van, hazug" – mondta egy sajtótájékoztatón Bengáziban. Kalifa szerint Kadhafinak “le kell tennie a fegyvert, és meg kell adnia magát a líbiaiaknak, ami jobb lenne, mintha a külföldi erőknek adná meg magát"

Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) vezetője, Musztafa Abdel-Dzsalíl ugyancsak kijelentette, hogy a Bengázi ellen reggel indított támadás a BT-határozat “kirívó bizonyítéka". Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerint a támadásban 26-an vesztették életüket.

A líbiai állami hírügynökség szerint Tripoliban a külföldi bombázásra készülve állampolgárok tömegei gyűltek össze a valószínű célpontok körül, hogy élő pajzsként óvják őket.

Olaszország kérte, hogy a nemzetközi katonai akció műveleti központját helyezzék Nápolyba. “Kértük, hogy a koordinációs központ Capodichinóban legyen Stuttgart helyett" – mondta Franco Frattini külügyminiszter. Capodichinóban van Nápoly repülőtere. Olaszország összesen hét légitámaszpontot ajánlott fel a műveletekhez. A külügyminiszter a 2008-ba megkötött olasz-líbiai barátsági szerződésről azt mondta, hogy az “de facto" fel lett függesztve az elmúlt hetekben. A szerződés megtiltja Olaszország területének igénybevételét Líbia ellen irányuló bármiféle hadművelethez.