Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Franciaországot fenyegeti egy ismeretlen szervezet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. december 17. 7:10

Öt robbanószerkezetet szereltek szét tűzszerészek a párizsi Printemps-Haussmann nagyáruházban. Az Afgán Forradalmi Front néhány órával korábban jelezte, hogy bombákat helyezett el az egyik mosdóban.

A rendőrség az áruház mindhárom épületét kiürítette, és a környéket hermetikusan lezárta.

A párizsi Opera környéke, ahol a legjelentősebb nagyáruházak találhatók, a francia főváros egyik legforgalmasabb belvárosi negyedének számít a karácsony előtti bevásárlási időszakban. Közülük az egyik legnagyobb, a Printemps-Haussmann áruház harmadik emeletének egyik vécétartályában nem sokkal dél előtt találtak egy gyanúsnak ítélt csomagot a fenyegetést követően keresőkutyákkal helyszínre siető terrorelhárítási szakértők.

A France Info helyszíni tudósítása szerint valójában öt olyan dinamitrúdról van szó, amelyek nem voltak ellátva gyújtószerkezettel. A helyszínen tartózkodó Michele Alliot-Marie belügyminiszter ezt megerősítette, s azt közölte, hogy “a csomagot nem robbantásra szánták".

A francia hírügynökséghez eljuttatott levelet aláíró Afgán Forradalmi Front nevű rejtélyes szervezet a francia hatóságok előtt teljesen ismeretlen. A fenyegetésben a francia tömegtájékoztatási eszközök szerint az olvasható, hogy amennyiben december 17-e előtt nem hatástalanítják a robbanószerkezeteket, azok felrobbannak.

A szervezet levelében azt is követeli, hogy a francia csapatok 2009. február előtt vonuljanak ki Afganisztánból: “Juttassák el ezt az üzenetet a köztársasági elnöknek azért, hogy országunkból visszavonja csapatait 2009. február előtt, egyébként akcióba lépünk a nagy kapitalista áruházaitokban" – olvasható a levélben.

Franciaország júliusban 700 fővel erősítette meg katonai erőit Afganisztánban, ahol jelenleg így már 2800 francia katona állomásozik. A Kabul tartományban fekvő Szárubinál, az afgán fővárostól mintegy ötven kilométerre augusztus 18-án egy összecsapásban tíz francia katona vesztette életét. Azóta a halálukért a felelősséget magukra vállaló afgán tálibok többször is megerősítették, hogy az összes francia katonát megölik, amennyiben azok a közép-ázsiai országban maradnak.

Novemberben az al-Arabíja televízió pedig egy feltételezhetően még augusztusban rögzített videóüzenetet tett közzé, amelyben egy, a francia katonák megölését magára vállaló tálib parancsnok Párizst fenyegette meg merényletekkel, ha Franciaország nem vonja ki katonáit Afganisztánból.