Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates: Phenjan kiszámíthatatlan

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. június 11. 14:12

Valószínűtlennek mondta az amerikai védelmi miniszter, hogy Észak-Korea katonai akciót indítana, válaszul az ENSZ-ben tervezett szankciószigorításra. Robert Gates Brüsszelben a NATO-országok védelmi minisztereinek két napos tanácskozása előtt nyilatkozott erről újságíróknak.

Szerinte az észak-koreai haderő állapota nem utal arra, hogy ilyesmire vállalkozzanak. Megjegyezte azonban: Phenjan van annyira kiszámíthatatlan, hogy nem lenne bölcs dolog kapásból elvetni a fenyegetés beváltásának eshetőségét.

A távol-keleti sztálinista diktatúra május végén föld alatti nukleáris robbantást, illetve rakétakísérleteket hajtott végre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) helyi idő szerint csütörtökön este, közép-európai idő szerint pénteken hajnalban szavazhatnak arról a határozattervezetről, amely az Észak-Korea elleni eddigi szankciós intézkedések szigorításáról szól. Az amerikaiak által kidolgozott tervezetet előzetes jelzések szerint a BT többi állandó tagja, valamint Japán és Dél-Korea is támogatja.

A tervezett határozat felhatalmazást adna arra, hogy tiltott rakomány gyanúja esetén átkutassák a nyílt tengeren az Észak-Koreába tartó vagy onnan távozó hajókat, feltéve, hogy a hajó zászlaját biztosító ország ebbe beleegyezik. Ha nem, akkor felszólítják, hogy kössön ki egy megfelelő kikötőben, ahol a helyi hatóságok lebonyolíthatják az ellenőrzést. Ezt azonban nem lehet erővel kikényszeríteni.

A tervezet megtiltja mindenféle fegyver exportját, ami jelentős bevételektől fosztja meg Észak-Koreát, és a könnyű fegyverek kivételével megtiltja számára a fegyverimportot is. Ugyanez a tilalom vonatkozik a nukleáris vagy rakétafejlesztéshez felhasználható anyagokra és árucikkekre. Felszólítja az ENSZ tagállamait, hogy akadályozzák meg pénzügyi intézményeknek és egyéneknek is olyan pénzügyi szolgáltatások nyújtását, amelyek hozzájárulhatnak a tiltott fegyverekkel kapcsolatos tevékenységhez. Csak olyan, humanitárius célú támogatásokat engedélyez, amelyek közvetlenül a polgári lakosság szükségleteit elégítik ki, vagy az atommentesítést mozdítják elő.

Észak-Korea vezető lapja, a Rodong Szinmun hétfőn azt közölte, hogy mindenféle szankciót hadüzenetnek tekintenek, kedden pedig a Mindzsu Dzsoszon napilapban jelent meg fenyegető cikk arról, hogy Phenjan “könyörtelenül megtorolja", ha bárki “akár a legkisebb mértékben is" megsérti az ország méltóságát és szuverenitását.