Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akkreditálás előtt áll a kiválósági központ

Szöveg: Szűcs László |  2009. június 11. 14:15

Szerdán és csütörtökön tartotta alakuló ülését a Honvédelmi Minisztérium Katona-egészségügyi Kiválósági Központ Irányító Testülete (HM KEKK) a HM Technológiai Hivatal Szilágyi Erzsébet fasoron található objektumában. A rendezvény hét ország képviselői vettek részt.

A 2001. szeptember 11-i New York-i merényletek után döntött úgy a NATO, hogy a szervezet nélkülözhetetlenné vált átalakításához szükséges kapacitást az újonnan megalakított Szövetséges Transzformációs Parancsnokságba tömöríti. Ezen parancsnokság szakmai alárendeltségében működnek az úgynevezett kiválósági központok, amelyek a szövetség átalakításának motorjai.

A többnemzeti, NATO által akkreditált, de nem a szövetség parancsnokságainak alárendeltségébe tartozó kiválósági központok olyan problémákat igyekeznek megoldani, amelyeket a NATO-n belül nehezebb lenne végrehajtani.

Eddig húsz különféle kiválósági központról szóló felajánlás érkezett a NATO-hoz, ezek közül a szövetség tizenkettőt már akkreditált is.Ezek pedig a légi hadműveletek előkészítésének elemző és szimulációs központja; a polgári-katonai együttműködés kiválósági központja (Németország, Hollandia); a hideg időjárásban folytatott műveletek kiválósági központja (Norvégia); a tengerfelszíni többnemzeti összhaderőnemi műveletek kiválósági központja (Amerikai Egyesült Államok); a vezetés és irányítás kiválósági központja (Hollandia); a terrorizmus elleni védelem kiválósági központja (Törökország), az összhaderőnemi légierő alkalmassági központ (Németország); az összhaderőnemi vegyi, biológiai, radioaktív és nukleáris védelem kiválósági központja (Csehország) és a tengeri aknák alkalmazása kiválósági központja (Belgium és Hollandia).

Magyarország katona-egészségügyi kiválósági központról tett felajánlást, s a jelenleg még nemzeti szervezetként működő központ tavaly novemberben alakult meg a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségében, a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményeként. A központ igazgatója dr. Kopcsó István orvos ezredes lett.

A magyar kezdeményezéshez eddig négy NATO tagország, Németország, Románia, Hollandia és a Cseh Köztársaság csatlakozott. Az országok által idén május 15-én, a norfolki transzformációs parancsnokságon aláírt Egyetértési Nyilatkozat (MOU – Memorandum Of Understanding) értelmében a katona-egészségügyi kiválósági központ legfőbb döntéshozó szerve az Irányító Testület.

 

Ez a testület június 10–11-én tartotta alakuló ülését a HM KEKK központjában. A két napos tanácskozáson szó esett a további feladatokról is.

Például a NATO akkreditációról, amely szükséges a szervezet nemzetközivé válásához. Ez a folyamat egyébként már meg is kezdődött, amikor a KEKK egy úgynevezett önértékelést nyújtott be a NATO felé. Ezt a szövetség képviselője Tony Wedge el is fogadta. Így a központ hivatalos akkreditációja várhatóan még az idén megtörténik.

A katona-egészségügyi kiválósági központ feladata egyebek mellett az lesz, hogy olyan résképességeket keressen a NATO-n belül, amelyeket a szövetség kapacitásbeli okokból nem tud, vagy nem akar megoldani. Egyik ilyen képesség lehet a többnemzeti orvos csoportok felkészítése. Eddig ugyanis az volt a gyakorlat a szövetség tagállamain belül, hogy a missziók orvosi biztosítása a logisztikához tartozott, azaz nemzeti feladat volt. Az elmúlt évek tapasztalatai azonban rádöbbentették a NATO-tagországokat arra, hogy nagyon drága és nehézkes. Célszerűbb lenne a missziók többnemzeti orvos csoportokkal való biztosítása. Ebben a munkában, illetve a feladatok végrehajtásához szükséges háttéranyagok kidolgozásában a HM KEKK aktívan részt fog venni.

Az Irányító Testület alakuló ülésén nemcsak a MOU-t aláírt államok képviselői vettek részt. Megfigyelőként Olaszország és Görögország képviselői is ott voltak, s kifejezték a központhoz történő csatlakozási szándékukat.

 

Fotó: A szerző és HM KEKK