Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vita a repülőgép-hordozó áráról

Szöveg: Háború Művészete |  2009. június 11. 14:44

Indiai lapértesülések szerint július végére végre megegyezhet India és Oroszország az Admiral Gorshkov repülőgép-hordozó sorsáról.

Bizonytalanná vált, az oroszoktól vásárolt Admiral Gorshkov érkezése, mivel az oroszok – a napvilágot látott információk szerint – jelentősen megnövelnék a hajó árát. A legfrissebb hírek szerint azonban úgy tűnik, hogy a két félnek mégis sikerül megállapodnia.

Indiának azért is lenne égetően nagy szüksége az Admiral Gorshkovra, mivel akár az is előfordulhat, hogy az oroszok hajója nélkül India repülőgép-hordozó nélkül marad. Ez többek között annak is köszönhető, hogy az ország saját fejlesztésű hordozója késéssel bajlódik, az üzemben lévő INS Viraat üzemideje pedig lassan lejár.

Az oroszokkal 2004-ben megkötött, másfél milliárd dolláros szerződés szerint a repülőgép-hordozó átadását és felújításának befejezését 2008-ra tervezték, de a jelek szerint az oroszok rosszul mérték fel a hajón elvégezendő munkálatok mennyiségét, illetve ezek költségeit. Ennek következtében további 1.4 milliárd dollárt várnának Indiától, ami azonban már elfogadhatatlan a vásárló fél számára.

1595888127
 

Jelenleg közel 2000 munkás dolgozik az Admiral Gorshkov modernizálásán

A részletek tisztázása érdekében a közelmúltban találkoztak Moszkvában a korábbi megállapodás illetékesei, hogy döntést hozzanak a módosítást igénylő részletekről, főként az Admiral Gorshkov végső áráról. Információk szerint a kezdeti 1.4 milliárdos vételár végül 2.2 milliárd dollárra módosul, továbbá India a 2012 decemberi átadást is sürgeti. Az INS Vikramaditya néven szolgálatba álló, ex-orosz Admiral Gorshkov az 50 éves INS Viraat repülőgép-hordozót váltaná fel.