Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Virradat 2009: komplex békefenntartási gyakorlat

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. június 11. 17:44

Hatodik alkalommal rendezte meg a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a zárógyakorlatát, ahol több hallgatói szint vehetett részt és bizonyíthatott. A várpalotai szimulációs és gyakorló központban levezetésre került gyakorlaton naponta értékelték a feladatok végrehajtását, a parancsnokok által kiadott utasítások helyességét és szakszerűségét.

A gyakorlatot megtekintette Stavros Koutris vezérőrnagy, az EVELPIDON Görög Szárazföldi Katonai Akadémia parancsnoka is.

A nyílt napon részt vevő vendégeket Dr. Felházi Sándor mérnök ezredes, a ZMNE Hadtudományi Kar dékánja, egyetemi docense üdvözölte és ismertette a gyakorlattal kapcsolatos tudnivalókat. 

Az első alkalommal megrendezett „Védelmező pajzs 2004" gyakorlaton válságreagáló feladatokat állítottak be. Ezt követően évente tartottak záró gyakorlatokat, ahol a béketeremtésben és fenntartásban szükséges katonai tennivalókat helyezték előtérbe. A jelenleg folyó gyakorlaton három vezetési szint tevékenységére írtak elő feladatokat. Gyakoroltatták a vezérkari tanfolyamon résztvevőket, a következő szint a dandár, amit az MH 25. Klapka György Lövészdandár törzse biztosított. Mindezeken túl fontos eleme a rendszernek a zászlóalj, valamint a századszint. A két utolsó szinten történnek a konkrét vizsgáztatások, itt adtak számot a hallgatók a főiskolán és az egyetemen tanultak elsajátításáról. A feladatok végrehajtását követően minden esetben értékelték a napi teljesítményt, igyekeztek kielemezni a problémákat, levonni a tanulságokat. A most zajló „Virradat 2009" szimulációs záró gyakorlaton a békefenntartást gyakorolják a résztvevők. A szimulációs eszközökön történő gyakorlásnak az az előnye, hogy nagy számú és bonyolult helyzetet lehet gyakorolni, rendkívül költségkímélő módon.

1595888128
 

A látogatókkal a gyakorlat vezetői megismertették a kialakult helyzetet. Jelenlegi elképzelésben két fantázianevű, nem NATO tagország áll egymással szemben. A felgyülemlett kisebbségi, etnikai problémák, valamint a jelentős földgáz- és kőolajmezők feletti hatalom biztosítása miatt, az egyik ország megtámadta a másikat. A megtámadott ország visszatámadt, majd ellenállt és keletkezett egy ütköző zóna. A kialakult helyzettel foglalkozott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, felszólították a két háborúskodó felet a viszony rendezésére és a NATO Észak-atlanti Tanácsa határozatot fogadott el helyzet rendezésére. Megszületett az elhatározás a politikai és a katonai „végállapot" kialakítására. Ezt követően a térségben megkezdődött a NATO csapatok átcsoportosítása. Kialakítottak egy demarkációs övezetet és ezen, valamint a kapcsolódó területeken megkezdődött a békefenntartói tevékenység. Az ide települt alegységek áteresztő és ellenőrző pontokat működtetnek, járőröznek a fegyvermentes övezetben, biztosítják a humanitárius tevékenységet folytató gépjárművek mozgását, felszámolják a különböző incidenseket, kezelik a menekültekkel kapcsolatos problémákat, kapcsolatot tartanak a térség lakosságával, felkutatják a félkatonai szervezeteket és a terroristákat, segítenek a háborús bűnösök kézre kerítésében. Ennek érdekében letelepítették a saját erőiket, valamint gyors reagálású erőket mozgatnak, együttműködnek a NATO más nemzetiségű erőivel, igénybe veszik a légierő helikoptereinek, repülőinek a csapásmérő képességét és felderítési adatait.

1595888128
A vendégek Dr. Krajnc Zoltán alezredes, oktatási dékánhelyettes, gyakorlati igazgató vezetésével végigjárták a központban kialakított különböző munkahelyeket. Bemutatásra került a dandár, valamint a zászlóaljtörzs munkahelye, ahová közvetlenül futottak be a területen tevékenykedő csapatok parancsnokok jelentései. A gyakorlat irányító központjában a gyakorlat-vezetőknek és a döntnököknek folyamatos rálátásuk volt arra a tevékenységre, amit a műveleti helyszíneket biztosító zászlóaljak és századok végeztek.

A műveleti tevékenység alapját képezte az a munka, amit az OPFOR csoportnál volt. Itt vitték be a rendszerbe a gyakorlatvezető által előre elkészített incidenseket, amelyekre a műveleti területen lévő alegységeknek reagálniuk kellett. A század és zászlóaljparancsnokoknak a meglévő erőik és eszközeik felhasználásával elhatározást kellett hozniuk a kialakult helyzet kezelésére, vagy felszámolására. A vendégek látogatásakor két lényeges információval foglalkoztak a parancsnokok. Egyrészt a műveleti terület egyik településén civilek spontán demonstrációt, tüntetést tartottak. A parancsnokoknak intézkednie kellett a tüntetés figyelemmel kísérésére. Másik információ szerint az egyik ellenőrző ponton az egyik katonai háborús bűnös kocsiját tartóztatták fel és igazoltatták. A gyakorlatvezetők a különböző szinteken lévő alegységparancsnokok tevékenységét folyamatosan figyelemmel kísérték és elemezték, hogy jó elhatározást hoztak-e a kialakult helyzet megoldására. Az egész gyakorlat alatt úgynevezett incidensjegyzék alapján kapták a parancsnokok a feladatokat, ettől eltérést csak a gyakorlatvezető engedélyezhetett. Elképzelhető volt, hogy a meglepetés biztosítása érdekében behozhattak új elemeket is, amire az alegységparancsnokoknak reagálniuk kellett úgy, hogy jogszabályokat ne sértsenek.

1595888129
 

A gyakorlat legfontosabb színtere a BLUEFOR teremben található munkahelyek voltak, ahol az alegységparancsnokok gyakoroltak. A hallgató századparancsnokok a kialakult helyzet észlelését – az alájátszást – követően operátorok segítségével vitték be a rendszerbe az elhatározásaikat és jelentettek a zászlóalj munkahelyre. Az alegységparancsnokok itt avatkozhattak be az eseményekbe, ezzel befolyásolhatták a műveleti területen kialakult helyzet alakulását.

A nyílt nap zárásaként Dr. Felházi Sándor ezredes foglalta össze a látottakat. Tudták, hogy amit most néhány órában a vendégek láthatnak, egy kicsit bonyolultnak tűnik. Ezért is vezették végig a látogatókat a különböző munkahelyeken, hogy az ott lévő munkafolyamatok megismerésével a gyakorlat lényege még inkább érthetővé váljon. Az elmúlt napokban ennél jóval több feladatot is elvégeztek. Még egy sajtótájékoztatót is tartottak, ahol a parancsnokok találkoztak a műveleti terület sajtósaival és válaszoltak a „helyiek" kérdéseire. Úgy gondolják, hogy ezekből a gyakorlásokból mindenkinek sokat lehet tanulni.