Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gázában is tüntettek Mubarak ellen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 4. 19:22

Több száz palesztin tüntetett csütörtökön Gázában Mubarak egyiptomi elnök ellen. A felvonulást az iszlamista Hamász mozgalom engedélyezte. A Hamász nem bánná, ha Hoszni Mubarak hatalma megdőlne és az új kairói kormányban helyet kapna politikai szövetségese, a Muzulmán Testvériség. Eddig azonban a Hamász a kivárás stratégiáját választotta, korábban leállította a Mubarak ellenzékével szolidáris, a Facebook közösségi portálon nők által indított kampányt és a csütörtöki volt az első megmozdulás, amelyet engedélyezett.

A tüntetés Gázavárosban Egyiptom elhagyott képviselete előtt zajlott. Az egyiptomi diplomaták a Hamász 2007-es gázai választási győzelmét követően hagyták el a térséget.

„Mubarak áruló" – kiáltozta a több száz fős tömeg.

Szerdán az egyiptomi felkelés melletti rokonszenvtüntetést fojtottak el rendőrök a Palesztin Hatóság székhelyén, Rámalláhban – közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet, amely a palesztin biztonsági erőknek nyújtott segélyek felfüggesztését követelte.

Január 30-án a palesztin rendőrök már egyszer erővel feloszlattak egy hasonló, több tucatnyi ember részvételével kezdődött megmozdulást az egyiptomi nagykövetség előtt. Mubarak régóta szövetségben áll a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász hátországát jelentő Fatah mozgalommal.

Címkékjog