Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább javul az RG31 harcjárművek túlélőképessége

Szöveg: Háború Művészete / Defence Professionals |  2011. február 4. 20:48

A BAE Systems dél-afrikai leányvállalata, a BAE Systems Land Systems South Africa 130 millió dolláros szerződést kötött a dél-afrikai hadsereggel az RG31 (Nyala) típusú MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – Aknatámadás elleni védelem) harcjárművek túlélési képességeinek valamint mozgékonyságának javítására.

A BAE Systems közleményében kifejtette, hogy a modernizációs csomagnak köszönhetőn tovább javul a már harctereken bizonyított RG31 harcjárművek túlélőképessége valamint mozgékonysága. A korszerűsítés részeként Dél-Afrikában megnövelik a harcjárművek motorjainak teljesítményét, illetve a BAE Systems által tervezett és gyártott új felfüggesztés valamint erőátviteli elemek kerülnek beépítésre. A modernizációs munkákban a General Dynamics Land Systems Canada (GDLS-C) cég is részt vállal.

„Nagyra értékeljük folyamatos kapcsolatunkat a GDLS-C-vel, valamint azt a bizalmat, amit az amerikai hadsereg táplál RG31 MRAP járműveink iránt. A folyamatos készenlét és fenntarthatóság fontos eleme üzletpolitikánknak valamint azoknak a modernizációs programoknak, amelyeket az amerikai katonák életének megóvása érdekében végzünk", – mondta Johan Steyn, a BAE Systems Land Systems South Africa ügyvezető igazgatója.

Az RG31 aknatámadás elleni védelemmel ellátott személyszállító harcjárművet a BAE Systems konzorcium gyártja Dél-Afrikában. Összességében mintegy 1600 RG31 harcjárművet adtak át a GDLS-C együttműködésével a MRAP program keretében, míg tovább 566 RG13 kézbesítésére van szerződés az amerikai erők számára.

Képünkön az amerikai haditengerészet útszéli robbanóeszköz által megsemmisült
RG13 harcjárműve látható Irakban. Az IED közvetlenül a jármű alatt robbant fel,
a V alakú alváz kialakításának köszönhetően a robbanást kifele tolta,
a futómű irányába.
A járműben utazó öt személy közül kettő agyrázkódást kapott,
míg másik kettő kisebb égési sérüléseket szenvedett.

A kerekes (4×4), V alvázkiképzésű RG-31 páncélozott harcjárműveket az 1990-es évek közepén mutatták be, amely nagy hasonlóságot mutat a dél-afrikai hadsereg Mamba típusú járműveivel. A 8 tonna tömegű, 11 személy szállítására alkalmas páncélozott harcjármű védelmet nyújt géppuskatűztől, harckocsi elhárító aknák detonációjától éppúgy, mint az útszéli házi készítésű robbanóeszközök ellen.

Az RG-31 igen nagy népszerűségnek örvend Afganisztánban, hiszen Nagy-Britannia, Kanada, Hollandia és az Egyesült Államok is használja a típust a néhol kihívást jelentő földrajzi adottságokkal rendelkező ázsiai országban.