Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gigászok randevúja a tengeren

Szöveg: Háború Művészete |  2010. május 1. 7:31

Az orosz haditengerészet Kirov-osztályú, nukleáris meghajtású Nagy Péter nagy harcértékű hadihajója az Indiai-óceánon amerikai és indiai hadihajókkal találkozott, amelyek a Malabar-2010 elnevezésű gyakorlaton vesznek részt. „Közvetlenül az indiai-amerikai hadgyakorlat, a Malabar-2010 körzetében tartózkodunk”, adta hírül az orosz hírügynökség.

„Alapvetően egy indiai és amerikai hadihajókból álló csoporttal találkoztunk, amelyet egy-egy amerikai cirkáló és fregatt (irányítható rakétafegyverzettel), valamint két indiai fregatt alkotott. Nemzetközi jelekkel tudattuk velük, hogy gyakorlaton vagyunk, amelyre válaszul ők is jelezték számunkra, hogy ők is gyakorlatoznak", – mondta el újságíróknak Vlagyimir Jakusev százados.

Vlagyimir Jakusev kiemelte, hogy a feladatok során arra törekszik mindkét fél, hogy ne zavarják egymást. A Nagy Péter hadihajó a Fekete-tengeri Flotta zászlóshajójával, a Moszkva rakétás cirkálóval hajt végre közös gyakorlatot. Feladatuk éppen az volt, hogy kutassák fel az „ellenséges" hadihajócsoportot.

Az orosz haditengerészet Északi Flottájának zászlóshajója 2010. március 30-án futott ki a Szeveromorszkban található kikötőből távoli tengeri területeken végrehajtandó gyakorlat céljából, amely során közös feladatokat is végrehajt az orosz haditengerészet más hadihajóival is.

A Fekete-tengeri flotta zászlóshajója 2010. április 9-én hagyta el Szevasztopol kikötőjét szintén gyakorlatozás céljából. Napjainkban az Indiai-óceánon hajt végre feladatokat.