Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel fejlesztenek az oroszok

Szöveg: Háború Művészete |  2009. január 20. 12:51

Az orosz hadsereg fejlesztése 2009 és 2011 között közel 4 billió rubelbe (125 milliárd dollár) fog kerülni. A hírt Vlagyimir Putyin közölte, amikor a kormány és különböző védelem-ipari cégek képviselőivel találkozott.

Egy billió rubelt még ebben az évben elkölt a védelmi minisztérium új haditechnikai eszközök beszerzésére. Mint ahogyan az már korábban napvilágot látott, a közeljövőben az orosz katonai vezetés közel 100 új helikoptert kíván rendszerbe állítani. Katonai szakértők szerint ezzel közel háromszorosára emelkedik a szárazföldi erők légi potenciálja.

1595883322
A szárazföldi csapatok légierejének egyik meghatározó helikoptere a Ka-52 Aligátor lesz.

Az orosz védelmi minisztérium a MiG konzorciumtól megvásárolja az Algériának szánt MiG-29 típusú repülőgépeket.

Szintén az idei esztendőben kívánja a védelmi minisztérium rendszerbe állítani a Bulava típusú interkontinentális ballisztikus rakéták tengeri változatát, befejezni a rakéta tesztjeit és megkezdeni a sorozatgyártását.

A kísérleti indítások egy részét az új, Jurij Dolgorukij atommeghajtású tengeralattjáró fedélzetéről szándékoznak végrehajtani, amely szintén 2009-ben kell, hogy rendszerbe álljon.

Folytatódik a 677 tervszámú „Lada" tengeralattjárók építése, amelyeket alacsony hangkibocsátásuk miatt „fekete lyuk"-nak neveznek.

A tengeralattjárók építésénél több mint 120 innovatív technológiát alkalmaznak, amelynek eredményeképpen egy teljesen új terméket fognak előállítani.

2009-től megkezdődik a stratégiai rakétacsapatokat átfegyverzése az új, RS-24 típusú interkontinentális ballisztikus rakétakomplexumokra. A fegyvernem egyik ezredét mobil vezetési ponttal látják el, és egy zászlóalj a tervek szerint fegyveres szolgálatba lép decemberben.

Tovább folytatódik a Topol-M komplexumok rendszerbeállítása.

Mindezekkel a fejlesztésekkel együtt a közeljövőben tovább folytatódik a hadsereg személyi állományának csökkentése. 2012-re a hadsereg és a flotta állományát 1 millió főre csökkentik, és változik a vezetés rendszere.