Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izrael kivonult Gázából

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 21. 8:47

Az utolsó izraeli katona is elhagyta szerda hajnalra a Gázai övezetet – jelentette be szerdán egy katonai szóvivő. A hadsereg ugyanakkor továbbra is az övezethez közel állomásozik, és “felkészült minden eshetőségre”.

“Azzal, hogy hajnalban az utolsó katonánk is elhagyta az övezetet, véget ért a Hamász elleni 22 napos hadművelet", mondta a szóvivő.
Izrael már korábban közölte, hogy a kivonulás után egyes alakulatok az övezet közelében maradnak arra az esetre, ha palesztin részről újabb rakétatámadás érné Izrael területét.

Az izraeli hadsereg december 27-én indított légi, később szárazföldi támadást a Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei ellen, miután azok már kilenc napja folyamatosan lőtték rakétákkal az övezethez közel eső izraeli településeket. A hadműveleteket Izrael a hétvégén függesztette föl, egyoldalú tűzszünetet hirdetve. Ehhez azután a Hamász is csatlakozott, azt állítva, hogy akkor szüneteltetik a harcot, ha minden izraeli katona elhagyja a Gázai övezetet. A 22 napig tartó harcoknak több mint 1300 halottja és ötezer sebesültje volt.

Ugyanakkor az izraeli hadsereg belső vizsgálatot folytat abban az ügyben, hogy a nemzetközi tilalom ellenére katonái valóban bevetettek-e foszfortartalmú lövedékeket a Gázai övezetben.

A vizsgálat tárgyát mintegy húsz lövedék képezi, amelyet a lap szerint egy ejtőernyős egység vetett be a Gázai övezet északi részén, lakott terület ellen.

Az egyik izraeli lap úgy tudja, hogy egy tartalékos ezredest bíztak meg a vizsgálattal.

A hadsereg szóvivője azonban cáfolta, hogy folyna “hivatalos vizsgálat".

A lap által idézett katonai illetékesek szerint a hadsereg kétféle, foszfortartalmú aknalövedéket vetett be: 155 milliméteres, füstképző tüzérségi lövedéket, amely kis mennyiségű foszfort tartalmaz, és 120 milliméteres aknagránátot, amelynek erős a foszforkoncentrátuma. Ez utóbbi, nagyon súlyos égési sebeket okozó fajtából a lap szerint húszat vetettek be Bét-Lahja település ellen.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet, amelynek küldöttsége ellátogatott a palesztin területre, “háborús bűntettel" vádolja a zsidó államot a foszforos aknalövedékek bevetése miatt.