Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a parkerdőben és a vasútállomáson

Szöveg: Szűcs László |  2009. május 25. 14:58

A 21. héten, azaz május 18–24-e között 48 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 13 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül is emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs törzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 818 bejelentést kaptak.

Május 18-án Fejér megyében, a Székesfehérvár és Zámoly közötti főúton, a vízelvezető árok tisztítása közben bukkantak a munkások egy 105 milliméteres rombológránátra, valamint egy második világháborús fegyver tárjára, amelyben lőszerek is voltak. Természetesen azonnal értesítették a Magyar Honvédség tűzszerészeit, akik – Kiss Henrik törzsőrmester, járőrparancsnok vezetésével – a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítették a veszélyes szerkezeteket.

Szintén ugyanezen a napon Szombathelyen, a parkerdőben, a Tuba utca végén, földmunkák közben találtak egy 150 milliméteres repeszromboló gránátot. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – a gránátot a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Május 19-én a hatvani vasútállomás szomszédságába, a Gát utcába hívták a Magyar Honvédség tűzszerészeit. Földmunkálatok közben ugyanis egy világháborús gránátot találtak a munkások. A helyszínre érkező járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 75 milliméteres srapnel gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt robbantási helyen megsemmisítettek.

Ugyancsak ezen a napon a Csongrád megyei Nagyéren, a Petőfi úton található ifjúsági szálló nyitott kertjében, kerti munkák közben találtak egy 75 milliméteres páncélgránátot. A második világháborúból visszamaradt veszélyes szerkezetet a helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével – a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén május 19-én a főváros 23. kerületébe, a Szitás úton épülő lakóparkba riasztották a honvédség tűzszerészeit. Építkezés közben ugyanis egy FRAG–20-as típusú bomba került elő. A veszélyes szerkezetet a Pásztor István vezette tűzszerész járőr semmisítette meg.

Május 21-én a Komárom-Esztergom megyei Gyermelyen, a Kossuth utca végén található református temető bejáratánál földmunka közben bukkantak hat darab világháborús gránátra. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a 81 milliméteres aknavető gránátokat megsemmisítette.

Május 22-én a hevesi rendőrkapitányságról érkezett a telefonhívás a tűzszerészekhez, hogy egy állampolgár 28 darab 0.22-es kispuska lőszert vitt be a kapitányság épületébe. A helyszínre érkező járőr – Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével – a lőszereket a központi gyűjtőbe szállította.