Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hitelességet építünk”

Szöveg: Draveczki Ádám |  2009. május 25. 15:45

Hazánk az Európai Biztonsági és Együttműködés Szervezet (EBESZ) 1999. évi Bécsi Dokumentumának előírásai alapján repülőbázis- és katonai létesítmény-látogatást szervez a résztvevő államok képviselői részére 2009. május 25-28. között. Bali Józseffel, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkárával beszélgettünk a rendezvényről.

Mi a CSBM ellenőrzés lényege?

Az EBESZ több területen is roppant fontos szerepet játszik az európai biztonsági és védelmi architektúrában. A szervezet többek között egyfajta bizalomerősítési funkciót is betölt. A tagországok között erősödik a bizalom, a transzparencia, az egyes tagállamok ismerik a többiek szándékait, terveit, új technikai eszközeit – többek között pont e rezsim révén, ami a héten zajlik le Magyarországon. Harmadszorra adunk helyet a katonai létesítmény- és légibázis-bemutató rendezvénynek, ami tartalmazza az új technikai eszközök bemutatását is.

Mi alapján választották ki az idei helyszíneket?

A helyszíneket illetően nincs sok meglepetés. Magyarországon a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis az a működő légibázis, ahol be tudjuk mutatni a napi tevékenységet, ráadásul egy, a honvédségben tavaly rendszeresítésre került új technikai eszközzel. Ami a katonai létesítményeket illeti, a 2006-os rendezvény során az 5. Bocskai István Lövészdandárnál jártak az ellenőrök. Amikor azt elemeztük, hogy más országok milyen típusú objektumokat mutatnak be, arra gondoltunk, mi is válthatnánk: úgy döntöttünk, ne kizárólagosan olyan szervezeteket mutassunk be, ahonnan a katonák harcolni vagy misszióba mennek, hanem ahol alapvetően felkészítés, kiképzés folyik, tanfolyamok zajlanak. Így esett a választás a szentendrei központi kiképzőbázisra, és az ahhoz kapcsolódó csobánkai gyakorló- és lőtérre, ahol egyben az új technikai eszközök bemutatása is zajlik majd.

 

Miért pont idén kerül sor az aktuális ellenőrzésre?

Az előző, 2006-ban lejárt ötéves ciklusnak eléggé a végére maradtunk. Ha azt akarjuk, hogy a Bécsi Egyezmény 56 résztvevő tagállamból minél többen jöjjenek el a rendezvényre tapasztalatokat szerezni, nem szabad a ciklus végére hagyni a bemutatókat, még a nagyon magas műveleti tempó és a napi feladatok mellett sem. Ha összezsúfolódnak a programok, a résztvevők egy része ide megy, a másik oda, és egy helyen egyszerre csak kevesen vannak. Így aztán a tavalyi év során a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium által közösen működtetett Tárcaközi Bizottság döntött úgy, hogy ennek a rendezvénynek idén meg kellene történnie, ezt pedig az EBESZ is elfogadta. E jó időzítésnek tudható be, hogy 66 résztvevő érkezik 32 országból, ami rendkívül magas szám, különösen annak fényében, hogy ebben a hónapban további négy ország tart hasonló rendezvényt.

Mi a rendezvény elsődleges célja?

A résztvevők általános képet kapnak arról, hol tartunk, márpedig határozott meggyőződésem, hogy az utóbbi években nagyon sokat haladtunk előre. A költségvetési feltételek nem túl kedvezőek, de a rendelkezésünkre álló forrásokat a lehető legjobban igyekszünk felhasználni. Meggyőződésem, hogy a vendégek jó benyomásokkal távoznak majd. A szervezőbizottság és az alakulatok mindent megtettek ennek érdekében. Egy dolgot mindenképpen szem előtt tartottunk: az a vezérelv a legfontosabb, hogy a valóságot akarjuk megmutatni. Azt szeretnénk, hogy a tényleges helyzetet lássák, azt, amit ténylegesen elértünk, beleértve a még meglévő hiányosságokat is. Tehát látni fognak gyönyörűen renovált, rendbe hozott körleteket újjáépített belső részekkel, de mellettük rossz vagy akár nagyon rossz állapotú épületeket is. Nem akarunk szépíteni semmit. A Magyar Honvédség a rendszerváltozással örökölt egy állapotot, és tudomásul kell venni, hogy ezt 15-20 év alatt nem lehet teljesen megváltoztatni: ehhez nemcsak idő, de források is kellenek. Személyesen is jártam már külföldön olyan légibázison, ahol pontosan lehetett tudni, hogy két hónapja egyetlen gép sem szállt fel onnan, csak sorolták, mik a feladatok, és láttunk olyan kiválóan kiépített katonai körleteket, ahol nyoma sem volt a napi életnek. Azzal együtt, hogy bemutatjuk a napi tevékenységet, nemcsak a szakmai hozzáértésünket, de a szavahihetőségünket is bizonyítani akarjuk. Hitelt, hitelességet akarunk építeni, talán ez a rendezvény legfontosabb célja. Ha minden a szándékaink szerint alakul, a legfontosabb eredmény is ez lesz. Mindenki tudja, hogy a magyarok biztos pontot jelentenek, és amit mondanak, azt el lehet hinni. A rendezvényt emellett kihasználjuk arra – és ez 2006-ban is így történt –, hogy szponzoráljuk a zágrábi székhelyű biztonságpolitikai központot (RACVIAC). Úgy gondoltuk, hogy egy tanfolyam hallgatóinak sokat segít, ha az elméleti ismeretek megszerzésén túl a gyakorlatban is részesei lehetnek egy valós rendezvénynek.
Összességében 2009-ben az egész Magyar Honvédség egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb – eseménye ez a rendezvény, hiszen nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen sok országból látogatják meg egyszerre két katonai szervezetünket. Kíváncsiak leszünk, miként értékelik majd a látottakat. Az ellenőri közösséget egy általuk a helyszínen választott szóvivő képviseli, ő összegzi majd a látottakat a tapasztalatok fényében. Vagyis nemcsak mi alakítunk majd ki képet arról, mennyire volt sikeres a program.

Az ellenőri testület ilyenkor kötelező erejű véleményt nyilvánít, vagy csupán ajánlásokról van szó?

Ajánlásokról. Kötelező megállapításokat akkor tennének, ha valamiben sértenénk az egyezmény aláírásait. Erre azonban nem kerülhet sor, hiszen a szöveg nagyon egyértelmű. De mindenképpen meghallgatjuk, mit mondanak. A magyar ellenőrök is gyűjtik a tapasztalatokat a hasonló látogatásokon: akik a programot előkészítették, maguk is részt vettek már hasonló külföldi rendezvényeken. Szerintem ez egy jó gyakorlat. Ismétlem, a legkevesebb kétségem sincs azt illetően, hogy a rendezvény sikeres lesz, mert megfelelően előkészítették. Már csak az időjárásnak kellene együttműködőnek lennie a harmadik, szerdai napon, hiszen a gyakorlótér nem aszfaltozott. De felkészültünk erre is.

 

Milyen költségvetési vonzata van ennek a rendezvénynek?

25 millió forint körüli összeggel számoltunk a tervezés során, és úgy gondolom, ebbe bele is fogunk férni. Természetesen a vendégek gyülekezési helyre érkezésétől egészen a távozásukig minden költséget mi viselünk, ezt tudomásul kell venni, hiszen a Bécsi Dokumentum ezt írja elő, és ez minden rendező országban így is történik.

A pápai légibázis nem merült fel lehetséges helyszínként?

Pápa egyelőre még nem tölti be azt a szerepet, amit be kellene tudnunk mutatni, gondolok itt a normál napi tevékenységre, kiképzésre. Pápa szerepe akkor lesz igazán fontos, amikor a légi szállító ezred eléri a teljes műveleti képességét, és megkezdi mindennapos tevékenységét. Jelenleg be tudnánk mutatni, hogy néz ki a repülőtér, de ennél többet nem igazán. Ellenőrként én inkább olyanokra lennék kíváncsi, mint például a heti kiképzési terv, az adott havi tevékenység, és így tovább – az egyezmény szellemében. Ezekből is igen komoly következtetéseket lehet levonni. Ez azért fontos, mert szolgálati titkokat képző adatokat nem kell átadnunk, és a csapatok harckészültségére vonatkozó adatok, a pilóták repülési idejének, a repülőgépek hadra foghatóságának kérdései mind-mind védett, minősített információk. Az ellenőröknek lehetőséget kell biztosítani arra, hogy szót válthassanak az adott létesítménynél dolgozó katonákkal: ezáltal felmérik a nyelvismeretet, a felkészültségi szintet, és így tovább. Fontos, hogy sor kerüljön ezekre a beszélgetésekre, hiszen az ellenőr ezek alapján kap képet arról, hogy katonáink tisztában vannak a feladataikkal, és általában véve is szervezett, a működő rendszer részesei számára átlátható tevékenység folyik.