Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a pincében és a Balatonban

Szöveg: Szűcs László |  2009. augusztus 31. 10:13

A 35. héten 63 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül 17 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Nagy Balázs főtörzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 1568 bejelentést kaptak.

Augusztus 24-én a főváros XIV. kerületében, a Szobránc utca és az Eleonóra út kereszteződésében, közműépítési munkálatok közben a munkások egy második világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkezett tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy 76 milliméteres repeszgránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Szintén ugyanezen a napon a Fejér megyei Pázmándon, a Fő úton található egyik családi ház felújítása közben, a pincében egy német tojásgránátot találtak a tulajdonosok. A tűzszerészek – Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével – a gránátot a közelben kijelölt biztonságos robbantóhelyen megsemmisítették.

Augusztus 25-én a Veszprém megyei Szentkirályszabadján akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Rákóczi Ferenc utcában ugyanis, közműfelújítás közben világháborús lőszerek és robbanószerkezetek kerültek elő. A Zsolnay Gábor főhadnagy vezetésével helyszínre érkező járőr a munkaterület és annak környékének átvizsgálása során fél kilogramm 7,62 milliméteres lőszert, másfél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert, egy Panzerfaust 30-as típusú német páncélöklöt és két darab, 20 milliméteres repeszlőszert talált. A veszélyes szerkezetetek a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Ugyancsak augusztus 25-én Érden, a Római úti pincesoron, földmunkálatok közben bukkantak a lakosok egy 122 milliméteres repeszromboló gránátra. A Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr a gránátot a közelben felrobbantotta.

Augusztus 27-én a Hajdú-Bihar megyei Mezősasra hívták a honvédség tűzszerészeit, mivel a Nagysándor úton, közműépítés közben három darab, a második világháborúból visszamaradt lőszert találtak a munkások. A helyszínre érkező járőr – Kiss Henrik törzsőrmester vezetésével – a 14,5 milliméteres lőszereket a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.

Szintén augusztus 27-én a Pest megyei Újszilváson, a Széchenyi út felújítása közben egy 82 milliméteres aknavetőgránát került elő. A második világháborús robbanószerkezetet az Érsek János törzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Még mindig ezen a napon Siófokra is ki kellett vonulniuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A város egyik strandján ugyanis, a parttól mindössze két méterre, egy robbanószerkezetet talált az egyik fürdőző. A Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr a tóból kiemelte a 82 milliméteres aknavetőgránátot, amit a közelben kijelölt helyen fel is robbantottak.

Augusztus 28-án a főváros III. kerületében, a Bécsi úton, egy sportlétesítmény építése közben bukkantak egy 82 milliméteres aknavetőgránátra a munkások. A veszélyes szerkezetet a Pásztor István főtörzsőrmester vezette tűzszerész járőr a központi gyűjtőbe szállította.