Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát volt a komposztálóban

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 29. 7:12

Az 51. héten, azaz december 19–25. között tizenhárom bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül hat esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberéletet.

Jansik Attila százados, az alakulat megbízott felderítőfőnöke a honvedelem.hu érdeklődésére azt is elmondta, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 2670 bejelentést kaptak.

December 19-én Gyöngyöspatáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, amely szerint a helyi rendőrségi körzeti megbízotti iroda felújítása közben több, feltételezhetően a második világháborús lőszermaradványt találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre küldött járőr a terület átvizsgálása során összesen tucatnyi 8 milliméteres gyalogsági lőszert, valamint két darab 20 milliméteres hüvelyt talált. A lőszereket a közelben kijelölt helyen felrobbantották.

Ugyanezen a napon Százhalombattán, az olajfinomítóban is akadt dolga a Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerészjárőrnek. Arról kaptak ugyanis bejelentést, hogy építési munkálatok közben egy második világháborús robbanószerkezetet fordított ki a földből a  munkagép. A tűzszerészek a helyszínen megállapították, hogy mindössze egy 120 milliméteres aknavetőgránát stabilizátor-szárnya került elő, ami nem tartalmazott robbanóanyagot.

December 21-én Tatára, a helyi komposztáló üzembe riasztották a Magyar Honvédség tűzszerészeit, ahol – a bejelentés szerint – egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre a Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezette járőr vonult ki, ahol egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló-gránátot találtak. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási helyen semmisítették meg.

Ugyancsak december 21-én és szintén egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló-gránát került elő Mesztegnyőn, földmunkák közben. A veszélyes, második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Lakatos Sándor törzsőrmester vezette tűzszerészjárőr a közelben kijelölt helyen robbantotta fel.

December 23-án Várpalotára kellett kivonulnia a Pozderka Attila főtörzsőrmester vezette járőrnek. A városban ugyanis, földmunkák közben, egy 75 milliméteres, német gyártmányú repeszgránát került elő, amit a tűzszerészek a helyszínen megsemmisítettek.