Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a polgármesteri hivatalban és a rendőrségen

Szöveg: Szűcs László |  2009. március 23. 12:03

A tizenkettedik héten, azaz március 16–22. között 48 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj részére. Ezek közül a tűzszerészeknek tizenegy esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Jansik Attila főhadnagy, az alakulat felderítő részlegének helyettes vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig 218 bejelentést kaptak.

Március 17-én a Veszprém megyei Márkóról telefonáltak a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hogy a polgármesteri hivatal udvarában, tereprendezés közben, világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet találtak a munkások. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Hadházi Sándor zászlós vezetésével – megállapította, hogy egy 75 milliméteres páncéltörő gránát került elő, amelyet a közelben kijelölt helyen meg is semmisítettek.

Március 19-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mezőkövesdről, a városi rendőrkapitányságról telefonáltak a tűzszerészeknek. A bejelentésből kiderült, hogy a kapitányság területén, földmunkák végzése közben, a második világháborúból visszamaradt gránátot találtak. A Hadházi Sándor zászlós vezetésével helyszínre érkező tűzszerész járőr megállapította, hogy egy román gyártmányú, 81 milliméteres aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 21-én Pest megyei Szigetszentmiklósra vonultak ki a honvédség tűzszerészei. A Duna-parti üdülősoron, közvetlenül a vízparton ugyanis egy 88 milliméteres aknavető gránátot találtak az arra járók. A helyszínre érkező járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy a gránát szállítható, ezért a központi gyűjtőhelyre vitték.