Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a szeméttelepeken

Szöveg: Szűcs László |  2010. március 22. 14:35

A tizenegyedik héten, azaz március 15–21. között ötvenegy bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A tűzszerészeknek ezek közül huszonhárom esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének beosztottja a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 181 bejelentést kaptak.

Március 16-án Sinomtornyáról kapták a bejelentést a tűzszerészek, hogy a Temető utcában, közterületen, földmunkálatok közben egy, feltételezhetően a második világháborúból származó robbanószerkezet került elő. A Pozderka Attila főtörzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr megállapította, hogy egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra bukkantak, amelyet a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Ugyanezen a napon Székesfehérváron is akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek, hiszen a Szent István téren, egy társasház udvarán, földmunkálatok közben a lakók egy világháborús robbanószerkezetet találtak. A Szalai Attila zászlós vezette járőr a 80 milliméteres, magyar gyártmányú légvédelmi repeszgránátot a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Március 17-én Tatáról kapták a jelzést a tűzszerészek, hogy a Kömlőd felé vezető főút közelében, a szeméttelepen robbanószerkezetet találtak. A Janoczkó Tibor főtörzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr egy 105 milliméteres, magyar gyártmányú rombológránátra lelt a megjelölt helyen, amelyet megsemmisítettek. Másnap azonban egy újabb bejelentés érkezett, amely szerint nagyobb mennyiségű világháborús robbanószerkezetre bukkantak. Mint már a honvedelem.hu is beszámolt róla, a helyszínen kiderült: a terület valószínűleg egy egykori megsemmisítő hely lehetett, ahol azonban még a mai napig számos robbanószerkezet található. Például a március 19-én, Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött járőr közel kétszáz kilogramm gránát-fenékrészt, valamint több tucat, különböző űrméretű és gyártmányú tüzérségi gránátot szállított a központi gyűjtőbe a területről. Emellett pedig a helyszínen tíz, szállításra alkalmatlan eszközt kellett megsemmisítenie a járőrnek. A terület mentesítése egyébként – a tűzszerészek becslése szerint – több hónapig is eltarthat.

 

Ugyancsak március 17-én Dunakesziről jelentették, hogy a Madách és a Benedek Elek utcák kereszteződésében, az egyik élelmiszerbolt melletti építkezésen egy 120 milliméteres, magyar gyártmányú aknavetőgránátot találtak. A Gelencsér Imre törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy a gránát nem tartalmaz gyújtószerkezetet. Ennek ellenére a tűzszerészek úgy döntöttek, hogy az eszköz szállítása veszélyes, így a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.

Március 19-én Sárosdon is akadt dolguk a tűzszerészeknek. A helyi szeméttelepről értesítették őket, hogy egy – feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt – kézigránátot találtak, amelyet a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr a helyszín közelében kijelölt robbantási területen megsemmisített.