Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok a temetőben és a szemétlerakónál

Szöveg: Szűcs László |  2008. augusztus 5. 8:59

A harmincegyedik héten, azaz július 28-a és augusztus 3-a között 61 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 22 esetben soron kívül kellett intézkedni, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

A tűzszerészek idén eddig 1500 bejelentést kaptak – tájékoztatta a
honvedelem.hu szerkesztőségét Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat
felderítő részlegének munkatársa.

Július 28-án Budapest XVI. kerületéből, a Kassai utcából érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez. Eszerint, csatornázási munkálatok közben világháborúból visszamaradt lövedék került elő. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – 88 milliméteres légvédelmi repeszgránátnak azonosította a robbanószerkezetet, amelyet a közelben – kijelölt helyen – megsemmisített.

Július 29-én a Pest megyei Mogyoródról kapták a telefonhívást a honvédség tűzszerészei, mivel az erdőben, egy földúton világháborús robbanószerkezeteket találtak. A tűzszerészek – Szalay Attila zászlós vezetésével – három kézigránátot, egy repeszgránátot és egy aknavető gránátot találtak. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gránátok hogyan kerültek az erdei földútra.

Július 30-án a Komárom-Esztergom megyei Szárligeten, az Erdősor utcában, egy építkezésen bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre. Egy tűzszerész járőr – Szalay Attila zászlós vezetésével – azonnal a helyszínre sietett, s megállapította, hogy egy 149 milliméteres repeszromboló gránát került elő. Mivel a szerkezet – ahogy a tűzszerészek mondják – stabil állapotban volt, a központi gyűjtőhelyre szállították.

Augusztus 2-án a Veszprém megyei Nemesvitáról érkezett a bejelentés a honvédség tűzszerészeihez, hogy a temetőben több világháborús robbanószerkezetet találtak. A helyszínre érkező járőr – Pásztor István főtörzsőrmester vezetésével – megtudta, hogy az egyik sír mellé díszkerítést szerettek volna építeni, s ennek alapozása közben kerültek elő a rozsdás szerkezetek. A tűzszerészek összesen öt darab, különböző típusú kézigránátot, valamint fél kilogrammnyi, vegyes gyalogsági lőszert találtak, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.

Augusztus 3-án a Veszprém megyei szentkirályszabadjai szemétlerakóból kapták a telefonhívást a tűzszerészek, hogy a hulladék között robbanószerkezetekre bukkantak. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Lakatos Sándor törzsőrmester vezetésével – összesen öt darab kézigránátot, fél kilogramm vegyes gyalogsági lőszert, valamint tíz petárdát talált. A veszélyes szerkezeteket a közelben kijelölt helyen megsemmisítették.