Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátok az épülő M6-oson

Szöveg: Szűcs László |  2008. október 27. 12:36

A 43. héten, azaz október 20–26-a között 33 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedni – tudtuk meg az alakulat felderítő főnökségének munkatársától.

Szalay Attila zászlós, kiképző tűzszerész elmondta azt is, hogy az alakulat szakemberei idén eddig összesen 2126 bejelentést kaptak.

Október 21-én Budapesten, a Margit híd budai hídfőjének közelében, a Dunából emeltek ki egy FAB–250 típusú, szovjet gyártmányú rombolóbombát a tűzszerészek. A vízben lévő robbanószerkezethez Pásztor István főtörzsőrmester búvár-tűzszerész merült le, majd az alakulat egyik aknamentesítő hadihajójának darujával emelték ki a bombát. A hajón Szalay Attila zászlós megállapította, hogy a bomba fenékgyújtója hiányzik, orrgyújtó szerkezete pedig eltörött, és mechanikai alkatrészeket nem tartalmaz, tehát a szerkezet nem tud felrobbanni. A bombát a tűzszerészek a központi gyűjtőhelyre szállították, ahol később megsemmisítik.

Október 22-én Fejér és Tolna megye határán, Előszállás és Dunaföldvár között, az épülő M6-os autópálya nyomvonalán találtak a munkások több, a világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – összesen 18 darab, különböző méretű aknagránátot, két kézigránátot, valamint egy üres bombatestet talált. A veszélyes szerkezeteket a helyszínen megsemmisítették.

A nemzeti ünnepen sem volt nyugodt napjuk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. Október 23-án ugyanis a főváros X. kerületéből, érkezett egy bejelentés. Eszerint a Bihari és a Horog utca kereszteződésében, a vasúti vágányok között bukkantak a MÁV munkatársai egy világháborús robbanószerkezetet. A helyszínen a tűzszerész járőr – Strak Vince törzsőrmester vezetésével – egy darab 120 milliméteres aknagránátot talált, amelynek a gyújtószerkezetét a helyszínen kiszerelték és megsemmisítették, míg a gránáttestet a központi gyűjtőhelyre szállították.

Október 26-án ismét az épülő M6-os autópályához kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek. Ezúttal is Dunaföldvár közeléből érkezett a bejelentés, és a Strak Vince törzsőrmester vezetésével helyszínre érkező járőr hat darab, különböző űrméretű és gyártmányú aknagránátot talált. Egyik annyira rossz állapotban volt, hogy a helyszínen meg kellett semmisíteni, a többit azonban a központi gyűjtőbe szállították.