Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovóban is megemlékeztek a forradalomról

Szöveg: Smidróczki Róbert |  2008. október 27. 11:13

Ünnepi állománygyűlés, párbajlövészet, futballtorna, magyaros ízek. A koszovói Pec városban szolgálatot teljesítő MH KFOR Zászlóalj is megemlékezett 1956. október 23. évfordulójáról.

Állománygyűléssel és nemzetek közötti sportviadalokkal emlékezett meg 1956. október 23-ról az MH KFOR Zászlóalj Koszovóban. Az ünnepi rendezvények közül elsőként a párbajlövészet küzdelmeire került sor, október 22-én. A kellemes időben és jó hangulatban lezajlott viadalon a magyar katonák mellett szlovén, spanyol és román csapatok indultak. Először a csapatverseny küzdelmeire került sor, ahol nagy csatában végül is a magyar kontingens csapata – Fenyves József hadnagy, Bálint János szakaszvezető, Főczin István szakaszvezető és Kovács Tamás szakaszvezető – bizonyult a legeredményesebbnek.

A délután megrendezett egyéni versenyek elképesztő küzdelmet hoztak mindkét fegyvernemben. Gépkarabély kategóriában Joze Kac, a magyar vezetésű TASK FORCE NIMRÓD harccsoport szlovén katonája szerezte meg a győzelmet. Pisztoly kategóriában óriási izgalmak közepette dőlt el az első hely sorsa. A magyar házidöntőben végül Rácz Szabolcs százados bizonyult eredményesebbnek.

Másnap a katonák kispályás labdarúgásban mérhették össze erejüket. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, hiszen ragyogó napsütés várta a mérkőző feleket. Az élvezetes és néhol bizony szikrázó összecsapásokat hozó meccseket követően – a regnáló európa-bajnok nemzethez méltóan – a spanyol TASK FORCE TIZONA csapata diadalmaskodott, megelőzve a magyar zászlóalj lövészcsapatát.

Október 23-án, az esti órákban ünnepi állománygyűlésre sorakoztak fel a zászlóalj katonái, illetve a meghívott vendégek, köztük Imecs Zoltán a Magyar Köztársaság koszovói nagykövete. Az ünnepi parancsok felolvasása után a sportrendezvények eredményhirdetésére került sor. Az elismeréseket Agostino Biancafarina dandártábornok, a Multinational Task Force West parancsnoka, valamint Mórucz László alezredes, az MH KFOR Zászlóalj parancsnoka adta át.

Az ünnepi beszédet és az atyai áldást követően a szózat hangjaival ért véget a megemlékezés.
Az ünnepi rendezvénysorozat igazi magyaros vacsorával zárult, hiszen – az állomány legnagyobb örömére – debreceni kolbász és csülök került a terítékre.