Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátosok a stúdióban

„Óriási lehetőség elsőként rendszeresíteni a Lynx harcjárművet”

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Spirit FM és archív felvételek |  2024. augusztus 16. 8:00

Kiket szólít meg az Embert a vasra! elnevezésű toborzókampány? Mire számíthatnak a jelentkezők? Miért különleges a Lynx, a világ legmodernebb gyalogsági harcjárműve? Erről beszélgetett Vogyerák Anikó műsorvezető a Spirit FM Katonadolog című műsorában Fa Árpád századossal, az I. Gránátos Zászlóalj századparancsnokával és Tóth Gergő őrvezetővel, az I. Gránátos Zászlóalj 2. Század századtörzsének harcjármű vezetőjével.

Lynx_KL

„A Lynx biztonságos körülmények között bárhová el tud szállítani egy 6-8 fős lövészrajt. Önállóan is képes a harc megnyitására, és sokkal nagyobb a védelmi képessége, mint elődeinek. Kiemelkedő a manőverező képessége és a gyorsasága, hátramenetben is nagy tempót tud diktálni, ráadásul akna- és ballisztikus képességek elleni védelme is kitűnő. Aktív védelmi rendszere ellentöltetet indít, megsemmisítve az érkező fenyegetést. Gyakorlatilag állig fel van fegyverkezve” – magyarázta Fa Árpád százados a Lynx különleges képességeit a műsorban.

„Nagy élmény vezetni egy ilyen járművet” – mondta Tóth Gergő őrvezető, aki a folyamatos fejlődési lehetőség miatt jelentkezett a honvédséghez. „Háromgyermekes apaként szerettem volna, hogy a gyerekeim büszkék legyenek rám, hiszen a hazámat védem. Gyakorlataink során próbáljuk minél jobban megismerni a Lynxeket. A mi feladatunk a technikát fenntartani, működtetni.”

202408_SpiritFM_Katonadolog

A tavaly kezdődött Embert a vasra! toborzókampánynak köszönhetően az elmúlt hetekben már a harmadik bevonulás zajlott le Hódmezővásárhelyen. A fő cél, hogy legyen elegendő kezelő a Lynxekre, de a bevonulók kompetenciájuk alapján más területen is elhelyezkedhetnek a honvédségnél. Olyan fiatalok jelentkezését várják, akik képesek alkalmazkodni a katonai élet sajátosságaihoz, technikai érdeklődésűek és nincsenek híján a digitális készségeknek sem.

Fa Árpád szerint óriási lehetőség, hogy a Lynx járműveket először Magyarországon rendszeresítik. „Van beleszólásunk a jármű fejlesztésébe is, ez számunkra is kihívás. Felgyorsult a világ, és ehhez nekünk is alkalmazkodnunk, igazodnunk kell.”

Lynx_HSZ

A műsorban a kiképzés részleteiről is képet kaphattak a hallgatók. A nyolchetes alapkiképzés során válik a civil emberből katona, a lövész alapfelkészítés során mérik fel a kompetenciákat, majd az eskütétel után kapnak beosztást a honvédek. Minimum három hónap kell ahhoz, hogy valaki Lynxet vezessen.

A Spirit FM Katonadolog című műsorának aktuális adása ide kattintva már a YouTube-on is visszanézhető.

Az aktuális, valamint a korábbi adásokat az alábbi linkekre kattintva tudják meghallgatni:

Apple podcast

Spotify

Anchor

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!
Kapcsolódó cikkek
lynx 01

Íme a Lynx!

2023. augusztus 11. 13:58

index_vadmacska

Lynx – az új „vadmacska”

2023. augusztus 17. 8:00