Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Grúzia és Oroszország a háború szélén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2008. augusztus 9. 8:18

Ellentmondásos hírek érkeznek az érintett felektől Dél-Oszétiából, egyvalami azonban biztosnak látszik: a ’90-es évek eleje óta tartó helyi konfliktus még sosem mérgesedett el ennyire. Oroszország és Grúzia a háború szélén áll.

A CNN jelentése szerint szombaton hajnalban bombák rázták meg a grúz fővárost, Tbiliszit, miközben a grúz és orosz erők közötti harcok egyre intenzívebbé váltak. A fővárosi kormányépületeket és a parlamentet kiürítették. Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára arról számolt be, hogy az orosz légierő csapást mért Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra.

Grúziai háborús jelentések híre lepte meg pénteken a világot: az ellentmondásos beszámolók máris több száz halálos áldozatról, orosz katonai beavatkozásról és Tbiliszi burkolt amerikai segítségkéréséről szólnak. A külföld az ellenségeskedések leállítását követeli. A grúz kormány csütörtök éjjel döntött amellett, hogy “helyreállítja az alkotmányos rendet" a szakadár Dél-Oszétiában. Lado Gurgenidze grúz kormányfő kijelentette: addig folytatják a hadműveleteket, amíg nem sikerül tartós békét elérni. A grúz erők egész éjszaka a szeparatistákat támadták, és péntek reggel betörtek a déloszét fővárosba, Chinvaliba. A városban és környékén nehézfegyverekkel lőtték egymást a szemben álló felek.

Délután a grúz kormány már azt jelentette be, hogy alakulatai ellenőrzésük alá vonták Chinvalit. Déloszét vezetők ezzel csaknem egyidejűleg azt mondták, hogy a csapataik tartják állásaikat, és a város továbbra is déloszét ellenőrzés alatt áll.

Oroszország agressziónak minősítette a történteket. Dmitrij Medvegyev elnök figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában. Szerinte Oroszország törvényesen tartózkodik Grúzia területén, a nemzetközi egyezményeknek megfelelően békefenntartó missziót ellátva. A grúz elnök kijelentette: Oroszország háborút visel grúz területen hazája ellen. Szaakasvili szerint 150 orosz harckocsi és csapatszállító páncélos hatolt be Dél-Oszétia területére, és orosz harci gépek jelent meg a szakadár grúz terület légterében. Az elnök mozgósítási parancsot adott ki. Később grúz források két, majd öt gép lelövését jelentették be, amit orosz források cáfoltak. A grúz offenzíva során Dél-Oszétiában 1400 ember veszítette életét – közölte pénteken a déloszét elnök, Eduard Kokojti, akit az Interfax orosz hírügynökség idézett. A politikus korábban úgy fogalmazott, hogy a terület fővárosában, Chinvaliban több száz békés lakos halt meg.