Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Guatemala Super Tucanokat vásárolna

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. október 10. 19:16

A guatemalai védelmi minisztérium hat darab brazil fejlesztésű Embraer EMB-314 típusú kiképzőgépet vásárolna – írja a Flightglobal. Jelenleg az ország vezetése tárgyalásokat folytat brazil és spanyol bankokkal, melyek hitelfedezetet nyújtanának a gépek beszerzésére. Információk szerint a megbeszélések már a végső stádiumban vannak.

Miután a tárgyalások sikeresek lesznek, és a szerződés aláírásra kerül, a védelmi minisztérium folytatja a megbeszéléseket a brazil Embraerrel a gépek beszerzéséről. A guatemalai légierő az új EMB-314-esek első példányait már 2012-ben szeretné átvenni. A Super Tucanokkal a már elavulttá vált Cessna A-37B Dragonfly-okat váltanák le, melyeknek elsődleges feladata a kábítószer-kereskedelem felszámolása.

Guatemala már 2009-ben is tervbe vette a Super Tucanok beszerzésének lehetőségét. Akkor még 10 gép vásárlását tervezték, közel 166 millió dollár értékben, továbbá radarok és repülés irányító rendszerek beszerzését is napirendre tűzték. Később a terveket elvetették, ugyanis nem volt keret ezen fejlesztések megvalósítására. Jelenleg a guatemalai légierő három A-37B Dragonfly-t és kettő darab Pilatus PC-7 Turbo Trainert üzemeltet, ezeken felül kiképzési célokra négy darab chilei fejlesztésű ENAER T-35 Pillant tart hadrendben.

1595925907