Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte missziós tevékenységét a Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport

Szöveg: kormany.hu |  2011. október 10. 18:11

A Magyar Honvédség Mi–17-es Légi Kiképző Csoportja a NATO Kiképző Misszió – Afganisztán alárendeltségében tevékenykedik. A kontingens feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése és továbbképzése, felkészítése a helikopterek csapatszintű üzemben tartására, illetve az azzal kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása.

A Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team) a Magyar Honvédség legújabb missziója. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonáiból álló nyolcfős kontingens első váltása 2011. augusztus végén érkezett ki Afganisztánba. A magyar mentorok az olasz nemzeti vezetés alatt álló Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport részeként tevékenykednek Herat tartományban, a shindandi légibázison működő Afgán Légierő (Afghan Air Force – AAF) kiképzőiskolájában.

A Magyar Honvédség Mi–17-es Légi Kiképző Csoportja a NATO Kiképző Misszió – Afganisztán (NTM-A) alárendeltségében tevékenykedik Pelczéder Gyula alezredes parancsnoksága alatt. Helikoptervezetőkből, fedélzeti mechanikusokból, ajtólövészből, továbbá repülő-műszaki szakemberekből áll, akik mindannyian tapasztalt oktatók. A kontingens feladata az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése és továbbképzése, felkészítése a helikopterek csapatszintű üzemben tartására, illetve az azzal kapcsolatos műszaki tevékenység mentorálása.

Pelczéder Gyula parancsnok szerint a misszió kiemelt fontosságú a Magyar Honvédség életében. A magyar szállítóhelikopter-közösség tagjai először vesznek részt itthoni tevékenységüknek megfelelő misszióban, műveleti területen. Az Afganisztánban szerzett tapasztalatok így tehát felbecsülhetetlenek számunkra.

Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar helikopterpilóták felkészítése több helyszínen és szakaszban történt. A magashegyi repülésre való felkészülést nagyban segítette az évenként megrendezett szlovéniai Lord Montain- gyakorlat, illetve a csehországi szimulátor kiképzés, amelyeken a vészhelyzeti eljárásokat is sikerült begyakorolni. A magas hőmérséklet, a nagy por és a helyi terepviszonyok közötti egyéni repülésre való felkészülésük már műveleti területen történt a típust repülő amerikai pilóták segítségével.

A képzésben résztvevő afgán pilóták különböző előképzettséggel rendelkeznek: van közöttük teljesen kezdő, illetve tapasztalt is, aki már régen nem repült. Emellett az Afgán Légierő aktív szállítóhelikopter-pilótái is részt vesznek a kurzuson, hogy felfrissítsék a tudásukat. A magyar mentorok szakmai ismerete bizonyítja, hogy az általuk javasolt módszerek közül többet már az iskolai oktatás tananyagába is beépítettek.

Büszke vagyok arra, hogy az első váltás katonái a magyar szállítóhelikopteres társadalom nevében leteszik névjegyüket az afgán szállítóhelikopter-képzés megalakításában – mondta Pelczéder Gyula alezredes.

(Fotó: Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport)