Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megőrzik Boszniában az EU katonai erőinek végrehajtó jogkörét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 10. 17:01

Egyelőre megőrzik az EUFOR Althea elnevezésű, EU vezette bosznia-hercegovinai katonai erő végrehajtó jogkörét, bár az országban maradó külföldi katonák számát csökkentik – döntöttek október 10-én, hétfőn Luxembourgban az uniós országok külügyminiszterei.

Az EU-országok között hosszabb ideje folyik a vita arról, hogy milyen mértékben és milyen feladattal lenne célszerű fenntartani a jövőben a bosnyák, a szerb és a horvát népközösség közös államaként elgondolt Bosznia-Hercegovinában az uniós katonai jelenlétet. Egyesek szerint a múlt század utolsó évtizedében véres háború sújtotta nyugat-balkáni országban a kétségkívül ma is meglévő súlyos politikai feszültségek ellenére katonai értelemben a biztonság nincs fenyegetett helyzetben, így a katonai küldetésnek véget lehetne vetni. Mások a helyzet törékenysége miatt óvnak attól, hogy túl hamar megszüntessék az EUFOR Altheát.

A viták az utóbbi időben abban a kérdésben kristályosodtak ki, hogy az EU-küldetésnek megmaradjon-e a végrehajtó mandátuma, vagyis lehessen-e továbbra is számolni az EU-katonák tényleges bevetésével, ha a biztonsági helyzet úgy kívánja, vagy pedig szűkítsék le a misszió mandátumát a boszniai reguláris erők kiképzésére, mentorálására. Ez utóbbi esetben jelentős mértékben lehetne csökkenteni a mostani, mintegy 1300 fős létszámot.

Végül olyan megállapodás született, hogy egyelőre megmarad a katonai végrehajtó szerepkör, de az EUFOR Althea műveletben a fő hangsúlyt ezentúl a „kapacitásépítésre" és kiképzésre helyezik. A létszámot több mint a felével csökkentik, de a Bosznia-Hercegovinából távozó EU-katonák a szomszédos országokban maradnak, és bármikor gyorsan alkalmazható tartalékerőt képeznek.

A helyzet alakulását az EU továbbra is szoros figyelemmel kíséri, és ha kell, ezek a katonák igénybe vehetők a biztonság helyreállítására is.

Az uniós országok külügyminiszterei egyúttal felszólították a bosznia-hercegovinai politikai erőket, hogy sürgősen állapodjanak meg egymással működőképes kormány létrehozásáról, és lássanak végre hozzá az Európához való közeledés érdekében elkerülhetetlen reformokhoz.

A bosnyák-horvát államszövetség, illetve a boszniai szerbek köztársaságának képviselői az egy évvel ezelőtt megtartott választások óta képtelenek központi kormányzatot alakítani.